Gegrilde Entrecote met Pittige Abrikozen-Koffiesaus
Ingrediënten
- 2 entrecotes
- 3 tomaten
- 2 rode uien
- 3 teentjes knoflook
- 100 g gewelde abrikozen
- 2 theelepels chilipoeder
- 2 theelepels ketoembar gemalen koriander
- 1 theelepel djinten gemalen komijn
- 1 theelepel zwarte peper
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2½ dl versgezette sterke koffie
- Zout naar smaak
Instructies
- Laat de entrecotes op kamertemperatuur komen.
- Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Pel de uien en snijd ze in ringen.
- Pel de knoflook en snijd deze in plakjes.
- Knip de abrikozen in vieren.
- Meng in een kom het chilipoeder, de koriander, de komijn en de peper.
- Verhit 3 eetlepels olijfolie in een wok.
- Voeg de knoflook, ui en abrikozen toe en roerbak dit 3-4 minuten zachtjes.
- Voeg de tomaatblokjes en tomatenpuree toe en bak dit ca.
- 2 minuten mee.
- Strooi driekwart van het kruidenmengsel erover en schenk de koffie erbij.
- Laat dit ca.
- 10 minuten zacht sudderen tot er een lichtgebonden saus ontstaat.
- Breng de saus op smaak met zout.
- Verhit een grillpan tot gloeiend heet.
- Meng de rest van het kruidenmengsel met de resterende olijfolie en bestrijk hiermee de entrecotes.
- Rooster de entrecotes op hoog vuur ca.
- 6 minuten, keer halverwege om.
- Bestrooi ze daarna met zout.
- Leg de entrecotes op borden en schep de abrikozen-koffiesaus erover.
- Serveer de resterende saus apart erbij.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Bij dit gerecht past een krachtige rode wijn zoals een Syrah of een Zinfandel. Deze wijnen hebben voldoende body en kruidigheid om de complexe smaken van de abrikozen-koffiesaus en de entrecote te complementeren.Voedingswaarden
Calories: 500 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 35 g | Vet: 24 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 12 g