Gegrilde Kabeljauw met Sjalotten-Cranberrycompote en Geroosterde Aardappelen

Gegrilde Kabeljauw met Sjalotten-Cranberrycompote en Geroosterde Aardappelen

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 2 grote biologische aardappels
  • Zeezout
  • 4 sjalotjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels cranberrycompote
  • 2 theelepels balsamicoazijn
  • Versgemalen zwarte peper
  • 4 stuks verse kabeljauwhaas ca. 200 g elk
  • 2 eetlepels bloem

Instructies

  • Boen de aardappels onder stromend water schoon en snijd ze in plakken van ongeveer ½ cm dik.
  • Kook de aardappelplakken in een pan met weinig water en zout in ongeveer 5 minuten halfgaar.
  • Pel de sjalotjes en snijd ze in 8 partjes.
  • Verhit in een pan 1 eetlepel olie en bak de sjalotjes in ongeveer 3 minuten rondom bruin.
  • Voeg ½ dl water toe aan de pan en laat de sjalotjes afgedekt in ongeveer 4 minuten zachtjes gaar smoren.
  • Roer de cranberrycompote en balsamicoazijn door de sjalotten en verwarm het geheel nog ca.
  • 2 minuten op laag vuur.
  • Breng de compote op smaak met zout en peper.
  • Verwarm een grillpan of droge koekenpan tot deze gloeiend heet is.
  • Bestrijk de aardappelplakken dun met ca.
  • 1 eetlepel olie en rooster ze in de grillpan in ca.
  • 8 minuten mooi bruin en beetgaar, waarbij je ze halverwege keert.
  • Snijd de kabeljauwhaasjes in 2 gelijke stukken, wrijf ze in met zout en peper en wentel ze door de bloem.
  • Verhit in een koekenpan de rest van de olie en bak de kabeljauw in ca.
  • 6 minuten gaar, waarbij je ze halverwege voorzichtig keert.
  • Leg de plakken geroosterde aardappel dakpansgewijs op twee borden.
  • Leg de gebakken kabeljauw erop.
  • Schep de sjalotten-cranberrycompote ernaast.
  • Serveer met een komkommersalade met kappertjes.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Deze gegrilde kabeljauw met sjalotten-cranberrycompote vraagt om een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Chablis uit Frankrijk. De citrusachtige tonen van de wijn zullen de vis complementeren en het gerecht in balans brengen.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 25 g | Vet: 25 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 8 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Vis
Land van herkomst Nederland