Gegrilde Kabeljauw met Sjalotten-Cranberrycompote en Geroosterde Aardappelen
Ingrediënten
- 2 grote biologische aardappels
- Zeezout
- 4 sjalotjes
- 4 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels cranberrycompote
- 2 theelepels balsamicoazijn
- Versgemalen zwarte peper
- 4 stuks verse kabeljauwhaas ca. 200 g elk
- 2 eetlepels bloem
Instructies
- Boen de aardappels onder stromend water schoon en snijd ze in plakken van ongeveer ½ cm dik.
- Kook de aardappelplakken in een pan met weinig water en zout in ongeveer 5 minuten halfgaar.
- Pel de sjalotjes en snijd ze in 8 partjes.
- Verhit in een pan 1 eetlepel olie en bak de sjalotjes in ongeveer 3 minuten rondom bruin.
- Voeg ½ dl water toe aan de pan en laat de sjalotjes afgedekt in ongeveer 4 minuten zachtjes gaar smoren.
- Roer de cranberrycompote en balsamicoazijn door de sjalotten en verwarm het geheel nog ca.
- 2 minuten op laag vuur.
- Breng de compote op smaak met zout en peper.
- Verwarm een grillpan of droge koekenpan tot deze gloeiend heet is.
- Bestrijk de aardappelplakken dun met ca.
- 1 eetlepel olie en rooster ze in de grillpan in ca.
- 8 minuten mooi bruin en beetgaar, waarbij je ze halverwege keert.
- Snijd de kabeljauwhaasjes in 2 gelijke stukken, wrijf ze in met zout en peper en wentel ze door de bloem.
- Verhit in een koekenpan de rest van de olie en bak de kabeljauw in ca.
- 6 minuten gaar, waarbij je ze halverwege voorzichtig keert.
- Leg de plakken geroosterde aardappel dakpansgewijs op twee borden.
- Leg de gebakken kabeljauw erop.
- Schep de sjalotten-cranberrycompote ernaast.
- Serveer met een komkommersalade met kappertjes.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Deze gegrilde kabeljauw met sjalotten-cranberrycompote vraagt om een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Chablis uit Frankrijk. De citrusachtige tonen van de wijn zullen de vis complementeren en het gerecht in balans brengen.Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 25 g | Vet: 25 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 8 g