Gelaagde groentemousse met Roquefortsaus

Gelaagde groentemousse met Roquefortsaus

Een feestelijke groentemousse van wortel en pastinaak of pompoen, prachtig gemarmerd en geserveerd met een romige Roquefortsaus.
Porties: 6
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl crème fraîche
  • 2 dl bouillon
  • 20 g bloem
  • 20 g Blue Band
  • 250 g pastinaak pompoen of knolselderij, in blokjes
  • 250 g wortel in stukjes
  • 30 g Blue Band
  • 4 eieren
  • 4 el slagroom
  • 100 g Roquefort
  • ¼ l koude melk
  • mespunt suiker
  • snufje zout

Instructies

  • Kook de wortelstukjes met suiker en zout in 2 dl water gaar.
  • Pureer de wortel tot een gladde massa.
  • Kook de pastinaak, pompoen of knolselderij in 2 dl bouillon gaar (8–20 min afhankelijk van de groente).
  • Pureer ook deze groente tot een gladde massa.
  • Verdeel 30 g Blue Band over beide puree’s.
  • Laat de puree’s afzonderlijk zachtjes inkoken tot ze zo droog mogelijk zijn.
  • Roer de eidooiers los met de slagroom.
  • Verdeel dit mengsel over de afgekoelde puree’s.
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Spatel de eiwitten voorzichtig door beide puree’s.
  • Vet een cakevorm in met Blue Band.
  • Schep de puree’s laag voor laag in de vorm.
  • Maak een marmereffect door met de lepelsteel een paar keer door de lagen te trekken.
  • Dek de vorm af met aluminiumfolie en plaats deze in een braadslee.
  • Vul de braadslee met heet water tot 1 cm onder de rand van de vorm.
  • Plaats de braadslee in een voorverwarmde oven van 175 °C.
  • Bak de groentemousse in ca.
  • 45 minuten gaar.
  • Controleer de gaarheid met een satéprikker: deze moet er droog uitkomen.
  • Smelt 20 g Blue Band in een steelpan.
  • Voeg de bloem toe en roer tot een glad mengsel.
  • Voeg al roerend de melk toe en breng de saus aan de kook.
  • Meng de Roquefort en crème fraîche door de saus.
  • Laat de kaas smelten zonder de saus opnieuw te laten koken.
  • Laat de groentemousse 5 minuten afkoelen in de open oven.
  • Stort de mousse op een schaal.
  • Snijd in plakken en serveer warm met de saus.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Garneer met verse tuinkers of bieslook voor een frisse en kleurrijke afwerking.
Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Voedingswaarden

Calories: 265 kcal | koolhydraten: 11 g | Protein: 9 g | Vet: 20 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 4 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten / Hoofdgerechten / Ovenschotel / Zuivel
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Alle Jaargetijden