Gelaagde groentemousse met Roquefortsaus
Een feestelijke groentemousse van wortel en pastinaak of pompoen, prachtig gemarmerd en geserveerd met een romige Roquefortsaus.
Equipment
- Bakvorm (cakevorm)
- braadslee
- Lepel
- satéprikker
Ingrediënten
Instructies
- Kook de wortelstukjes met suiker en zout in 2 dl water gaar.
- Pureer de wortel tot een gladde massa.
- Kook de pastinaak, pompoen of knolselderij in 2 dl bouillon gaar (8–20 min afhankelijk van de groente).
- Pureer ook deze groente tot een gladde massa.
- Verdeel 30 g Blue Band over beide puree’s.
- Laat de puree’s afzonderlijk zachtjes inkoken tot ze zo droog mogelijk zijn.
- Roer de eidooiers los met de slagroom.
- Verdeel dit mengsel over de afgekoelde puree’s.
- Klop de eiwitten stijf.
- Spatel de eiwitten voorzichtig door beide puree’s.
- Vet een cakevorm in met Blue Band.
- Schep de puree’s laag voor laag in de vorm.
- Maak een marmereffect door met de lepelsteel een paar keer door de lagen te trekken.
- Dek de vorm af met aluminiumfolie en plaats deze in een braadslee.
- Vul de braadslee met heet water tot 1 cm onder de rand van de vorm.
- Plaats de braadslee in een voorverwarmde oven van 175 °C.
- Bak de groentemousse in ca.
- 45 minuten gaar.
- Controleer de gaarheid met een satéprikker: deze moet er droog uitkomen.
- Smelt 20 g Blue Band in een steelpan.
- Voeg de bloem toe en roer tot een glad mengsel.
- Voeg al roerend de melk toe en breng de saus aan de kook.
- Meng de Roquefort en crème fraîche door de saus.
- Laat de kaas smelten zonder de saus opnieuw te laten koken.
- Laat de groentemousse 5 minuten afkoelen in de open oven.
- Stort de mousse op een schaal.
- Snijd in plakken en serveer warm met de saus.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Garneer met verse tuinkers of bieslook voor een frisse en kleurrijke afwerking. Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge Riesling.
Garneer met verse tuinkers of bieslook voor een frisse en kleurrijke afwerking. Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge Riesling.
Voedingswaarden
Calories: 265 kcal | koolhydraten: 11 g | Protein: 9 g | Vet: 20 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 4 g