Gemengde paddestoelen

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 300 g gemengde paddestoelen champignons, wit of kastanje, anijs- of akkerchampignons, oesterzwammen, shii-take, cantharellen
  • 2 gele paprika of 1 gele courgette
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 g veldsla of rucola
  • 2 eetlepels gehakte gepelde walnoten
  • voor de vinaigrette
  • de rasp en het sap van½ citroen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Maak de paddestoelen schoon en snijd ze zo nodig kleiner.
  • Maak de paprika's schoon - het lekkerste is om ze even te schillen, verwijder zaad en de zaadlijsten en snijd ze in reepjes.
  • Of was de courgette en snijd er reepjes van.
  • Verhit de olijfolie en bak de paddestoelen en de paprika's of courgette in gedeelten 3-4 minuten aan.
  • Schep ze met het vocht in een schaal en bestrooi naar smaak met zout.
  • Laat het afkoelen.
  • Meng de veldsla door de paddestoelen en de paprika's of courgette.
  • Klop een dressing van de citroenrasp, het citroensap, de olijfolie, zout en peper en meng deze luchtig door de salade.
  • Garneer met de gehakte walnoten.

Notities / Tips / Wijnadvies

Eigenlijk kunnen we bij paddenstoelen niet van een groente spreken: ze bloeien niet, vormen geen groen blad en lange tijd was het onduidelijk hoe ze zich eigenlijk vermeerderden. Daarom was het ook niet mogelijk om paddestoelen te kweken. Voor een aantal soorten geldt dit nog steeds. Van de champignon weten we dat deze voor het eerst in de 18de eeuw in Frankrijk werd gekweekt, omdat een meloenkweker bij toeval ontdekte dat er paddestoelensporen op zijn composthoop groeiden. Champignons zijn tot nu toe de meest verkochte paddestoelen in ons land.
Behalve champignons kennen we natuurlijk ook de kastanje- en anijs- of akkerchampignon, champignonsoorten die uitstekend geschikt zijn om te verwerken in een salade. Rauw of even geblancheerd. Snijd de uiteinden van champignons met veel aarde met een mesje even af, de taaie stelen van oesterzwammen altijd wegsnijden en de stelen van shii-takes wat inkorten. De combinatie met de enigszins zoetige gele paprika, de nootachtige veldsla of rucola en de walnoten, brengt de herfst op tafel.
Serveer de salade met een geroosterd sneetje brood. De vinaigrette wint aan smaak als er verse citroenmelisse aan toe wordt gevoegd.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Noten / Voorgerechten
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch