Geroosterde Auberginedip met Sesamzaad

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Ovenschaal of bakblik
  • vijzel
  • keukenmachine of staafmixer
  • serveerschaal

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 4-8 shoarmabroodjes
  • 3 eetlepels sesamzaad
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • Chilipoeder
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Dun schil de aubergines.
  • Leg de aubergines in een ovenschaal of bakblik en laat ze in de oven in ca.
  • 45 minuten gaar worden, af en toe omkeren.
  • Snijd de shoarmabroodjes in 4 punten en bak ze de laatste 5 minuten in de oven mee.
  • Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan goudbruin en laat het in een vijzel afkoelen.
  • Wrijf met een stamper van de vijzel het sesamzaad samen met de knoflook fijn.
  • Haal de aubergines uit de oven en snijd ze in grove stukken.
  • Pureer de aubergines met driekwart van de koriander in een keukenmachine of met een staafmixer.
  • Voeg de crème fraîche, limoensap en olijfolie toe en pureer het geheel tot een gladde massa.
  • Roer de sesampasta door de auberginepuree en breng de dip pittig op smaak met zout, peper en eventueel extra chilipoeder.
  • Schep de auberginepuree in een laag schaaltje en strijk het glad.
  • Bestrooi met chilipoeder en garneer met de rest van de koriander.
  • Serveer de auberginedip met de broodpuntjes.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze dip.

Voedingswaarden

Calories: 192 kcal | koolhydraten: 11 g | Protein: 4 g | Vet: 15 g | Zout: 0.4 mg | Sugar: 4 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Saus
Land van herkomst Mediterraan
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Vegetarisch