Geroosterde Fazant met Sjalotten, Champignons en Spek
Een verfijnd gerecht van geroosterde fazant, gecombineerd met sjalotten, champignons en spek. Deze klassieke wildspecialiteit is perfect voor een luxe kerstdiner.
Ingrediënten
- 2 fazant-hennen
- Zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
- 4 teentjes knoflook geplet
- 1 takje tijm
- 2 eetlepels olie
- 1 eetlepel boter
- 80 g sjalotten fijngesneden
- 100 g champignons in vieren
- 40 g ontbijtspek in blokjes
- 2 dl kippenbouillon
- 300 g bloem
- Suiker een snufje
Instructies
- fazanten.
- Verhit de olie en boter in een koekenpan en bak de fazanten rondom goudgeel, waarbij je beide poten elk 5 minuten bakt.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Leg de fazanten met de borst naar boven in een ovenvaste braadpan.
- Voeg de sjalotten, champignons en spek toe rond de fazanten en schenk de kippenbouillon erover.
- Breng aan de kook.
- Meng de bloem met een snufje suiker en voeg voldoende water toe om een soepel deeg te kneden.
- Rol het deeg uit tot een slang van ongeveer 4 cm doorsnede en leg het op de rand van de pan.
- Sluit de pan af met een deksel en braad de fazanten gedurende 18 minuten in de oven.
- Laat de fazant na het braden nog 10 minuten rusten in de afgedekte pan.
- Hak de deegrand los.
- Snijd de borsten en poten van de fazanten los en zeef het braadvocht.
- Druk goed uit en leg de fazantdelen terug in de braadpan en schenk het braadvocht erover.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah, die mooi aansluit bij de rijke smaken van de fazant en het spek.Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 40 g | Vet: 25 g | Zout: 1.8 g | Sugar: 2 g