Geroosterde Kalkoen met Vegetarische Vulling en Groentesaus

Geroosterde Kalkoen met Vegetarische Vulling en Groentesaus

Deze sappige geroosterde kalkoen met een rijke groentesaus en vegetarische vulling is een feestelijk gerecht, perfect voor Kerst of Thanksgiving. Serveer met cranberrysaus en bijgerechten naar keuze voor een onvergetelijke maaltijd!
Porties: 6 personen
(inclusief bereiding en rusttijd) 5 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kalkoen geen baby
  • 1 bos wortelen grof gesneden
  • 1 knolselderij grof gesneden
  • 3 grote uien grof gesneden
  • 1 bakje champignons grof gesneden
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 glas witte wijn
  • Maïzena om in te dikken
  • Boter om in te smeren
  • Peper naar smaak
  • Heel veel zout
  • Paprikapoeder naar smaak

Instructies

  • Leg de kalkoen gedurende 4-5 uur in een pan met water, ruim gezouten, zodat de kalkoen zich vol water zuigt en malser wordt.
  • Spoel de kalkoen schoon en bind de poten en vleugels vast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vul de kalkoen met een derde van de grof gesneden wortelen, uien, champignons en knolselderij.
  • Leg de rest van de groenten op de bakplaat en zet de kalkoen erop.
  • Smeer de bovenkant van de kalkoen in met boter en herhaal dit elke keer dat hij gedraaid wordt tijdens het bakken.
  • Bak de kalkoen 45 minuten met de buik naar boven.
  • Draai hem 90 graden en bak de zijkant 15 minuten.
  • Draai hem 180 graden en bak de andere kant 15 minuten.
  • Draai de kalkoen met de borst naar boven en bak nog 45 minuten.
  • Haal de groenten van de bakplaat en doe ze in een pan.
  • Voeg de kippenbouillon en witte wijn toe en breng aan de kook.
  • Verdik de saus met maïzena en breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
  • Serveer de kalkoen met de groentesaus en bijgerechten naar keuze.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de kalkoen met cranberrysaus, aardappelpuree, rode kool, zoete aardappelen en
appelmoes
Wijnadvies
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij dit gerecht, of kies voor een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir om de rijke smaken van de kalkoen en saus te complementeren.

Voedingswaarden

Calories: 650 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 60 g | Vet: 30 g | Zout: 3 mg | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Hoofdgerechten / Kalkoen
Land van herkomst Internationaal
Extra aanwijzing Herfst / Winter