Geroosterde Parelhoen met Sjalot, Kruiden en Citrus

Porties: 4
Bereidingstijd: 2 uur 40 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 parelhoen van 1500 gram
  • 150 gram sjalotten in ringen gesneden
  • 1 grote prei
  • 3 steranijs
  • 100 ml olijfolie
  • 4 laurierblaadjes
  • 5 takjes rozemarijn
  • 8 takjes tijm
  • Peper
  • Zout
  • 2 eetlepels honing
  • 3 eetlepels abrikozenjam
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 citroen in dunne plakjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt

Instructies

  • Snijd de prei in de lengte door en was deze grondig.
  • Haal voorzichtig de preibladeren los en leg ze in een stoomovenpan met gaatjes.
  • Stoom op 100°C gedurende 1 minuut.
  • Leg twee vellen aluminiumfolie op elkaar, groot genoeg om de parelhoen ruim in te verpakken.
  • Spoel de gestoomde preibladeren direct af met koud water en leg ze als een mat op het aluminiumfolie.
  • Verdeel de gesneden sjalotten over de prei en leg 3 takjes rozemarijn, 5 takjes tijm en 2 steranijs op de sjalotten.
  • Meng de gehakte knoflook door de olijfolie en besprenkel 2/3 van de knoflookolie over de prei en sjalotten.
  • Steek 3 laurierblaadjes onder het vel op de borst van de parelhoen.
  • Meng de resterende steranijs, laurier, rozemarijn, tijm en citroen met de overgebleven knoflookolie.
  • Vul de parelhoen met dit mengsel en wrijf het vel goed in.
  • Leg de parelhoen met de borst op de prei en vouw de prei voorzichtig om de parelhoen heen.
  • Vouw vervolgens het aluminiumfolie dicht.
  • Plaats de parelhoen met de borst naar boven in een stoomovenpan met gaatjes.
  • Stoom op 95°C gedurende 90 minuten.
  • Verwijder het aluminiumfolie en bestrijk de borstfilet van de parelhoen met een mengsel van honing, abrikozenjam en gembersiroop.
  • Verwarm de grill voor op 250°C.
  • Grill de parelhoen gedurende 10 minuten tot deze goudbruin is.

Notities / Tips / Wijnadvies

 
Serveer de parelhoen met bijgerechten naar keuze, zoals zuurkool met spek en aardappelen met tomaat en witte wijn.

Bereidingstips:

Geniet van deze geroosterde parelhoen met zijn sappige vlees en aromatische smaken, perfect gecombineerd met verschillende bijgerechten voor een heerlijke maaltijd.

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Merlot of Syrah past goed bij de smaak van de geroosterde parelhoen.

Voedingswaarden

Calories: 600 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 40 g | Vet: 45 g | Zout: 2 mg | Sugar: 15 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Hoofdgerechten
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Koemelk allergie / Lactosevrij / Tarwevrij