Geroosterde Spruitjes Stamppot met Zoete Appel en Braadworst
Een heerlijke stamppot van geroosterde spruitjes, zoete appel en varkensbraadworst – een perfecte maaltijd voor koude dagen.
Ingrediënten
- 250 g spruitjes
- 4 middelgrote uien in dunne parten gesneden
- 3 friszoete appels in blokjes van 2 cm
- 4 eetlepels milde olijfolie
- 1 kg iets kruimige aardappelen geschild en in gelijke stukken gesneden
- 4 varkensbraadworsten
- 150 ml halfvolle melk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
- Snijd de uien in dunne parten en de appels in blokjes van 2 cm.
- Verdeel de spruitjes over de helft van een met bakpapier beklede bakplaat en de uien en appelblokjes over de andere helft.
- Besprenkel alles met ½ van de olie.
- Rooster de spruitjes, uien en appels ca.
- 30 minuten in de oven.
- Kook de aardappelen in 20 minuten gaar in gezouten water.
- Verhit de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de braadworsten 7-8 minuten, keer regelmatig.
- Giet de aardappelen af, doe ze terug in de pan en voeg de melk toe.
- Stamp de aardappelen tot een grove puree.
- Schep de geroosterde ui en appel door de stamppot en breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Verdeel de stamppot over de borden en leg de geroosterde spruitjes en braadworst er bovenop.
Notities / Tips / Wijnadvies
Vegatip:
Gebruik in plaats van de worst 150 g AH Stamppotblokjes. Meng de helft van de blokjes in stap 4 door de stamppot en bestrooi met de andere helft. Serveertip: Serveer met een frisse salade of een schijfje citroen voor een frisse tegenhanger. Wijnadvies: Een volle, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij dit gerecht.Voedingswaarden
Calories: 620 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 30 g | Vet: 28 g | Zout: 850 g | Sugar: 14 g