Ossenstaartbouillon

Geurige Ossenstaartbouillon

Porties: 4
Bereidingstijd: 3 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 3 liter water
  • 1 kilogram ossenstaart in stukken gezaagd
  • 1 runderschenkel
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 winterwortels geschild en in stukjes
  • 2 uien gepeld en gehalveerd
  • ¼ knolselderij geschild en in blokjes
  • 1 prei alleen het witte gedeelte, in ringen gesneden
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje tijm
  • 1 takje lavas
  • ½ theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 kruidnagel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 ºC Hetelucht Plus.
  • Rooster de ossenstaart en runderschenkel in de oven tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Voeg de tomatenpuree toe aan het vlees gedurende de laatste 10 minuten van het roosteren.
  • Schep het vlees over in een afgesloten stoomovenpan van 5,7 liter en voeg de specerijen toe.
  • Plaats de pan in de stoomoven en stoom gedurende 2 uur op 100 ºC.
  • Maak intussen de groenten schoon en snijd ze fijn.
  • Voeg de gesneden groenten toe aan het vlees en laat nog 1 uur trekken.
  • Zeef de bouillon door een schone, vochtige keukendoek.
  • Pluk het vlees van de ossenstaart en voeg het terug toe aan de bouillon.

Notities / Tips / Wijnadvies

De bouillon kan warm worden gehouden in de stoomoven op 95 ºC.
Serveer eventueel met een groentegarnituur van bijvoorbeeld wortel, knolselderij en bladselderij. Indien gewenst kunt u wat Madeira toevoegen aan de bouillon. Kook de alcohol eerst uit voor gebruik.

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Cabernet Sauvignon past goed bij deze rijke en hartige bouillon.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep / Vlees / Voorgerechten
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Koolhydraat arm / Tarwevrij