Gevuld Speculaashart met Amandelspijs
Een heerlijk gevuld speculaashart met amandelspijs, perfect voor Sinterklaasavond.
Ingrediënten
- 50 gram amandelen
- 500 gram bloem
- 250 gram basterdsuiker
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eieren
- 2 eetlepels melk
- 250 gram roomboter in blokjes
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 1 theelepel citroenrasp
- 450 gram amandelspijs
Instructies
- Zeef de bloem, bakpoeder, basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout in een kom.
- Maak een kuiltje in het midden en voeg de melk en citroenrasp toe.
- Voeg de boter toe en wrijf met koele handen tot kruimels.
- Kneed snel tot een samenhangend deeg.
- Dek af en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
- Kneed de amandelspijs, citroenrasp en de helft van het ei tot een stevige pasta.
- Voeg eventueel wat water toe (niet te veel).
- Teken en knip een kartonnen hart van 30x20 cm.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verdeel het deeg in tweeën en rol beide delen uit tot 3 mm dik.
- Rol de amandelspijs uit tot dezelfde dikte.
- Snijd met het kartonnen hart twee deeg-harten en een amandelspijs-hart uit.
- Leg een deeg-hart op de bakplaat, dan het amandelspijs-hart en dek af met het andere deeg-hart.
- Pak het hart in met aluminiumfolie, laat de bovenkant vrij.
- Bestrijk met de rest van het ei en versier met amandelen.
- Bak in het midden van de oven in 45 minuten gaar.
- Laat 10 minuten afkoelen en verwijder de folie.
- Laat verder afkoelen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een kopje koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Pedro Ximénez.
Voedingswaarden
Calories: 350 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 8 g | Vet: 18 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 20 g