Gevuld Speculaashart met Amandelspijs

Goudbruin gevuld speculaashart met een rijke amandelspijsvulling, versierd met hele amandelen en licht bestoven met kaneel en poedersuiker, geserveerd op een rustieke houten tafel.

Gevuld Speculaashart met Amandelspijs

Een heerlijk gevuld speculaashart met amandelspijs, perfect voor Sinterklaasavond.
Porties: 20 personen
Voorbereidingstijd 2 uur
rusten 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 50 gram amandelen
  • 500 gram bloem
  • 250 gram basterdsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 250 gram roomboter in blokjes
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 450 gram amandelspijs

Instructies

  • Zeef de bloem, bakpoeder, basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout in een kom.
  • Maak een kuiltje in het midden en voeg de melk en citroenrasp toe.
  • Voeg de boter toe en wrijf met koele handen tot kruimels.
  • Kneed snel tot een samenhangend deeg.
  • Dek af en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  • Kneed de amandelspijs, citroenrasp en de helft van het ei tot een stevige pasta.
  • Voeg eventueel wat water toe (niet te veel).
  • Teken en knip een kartonnen hart van 30x20 cm.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in tweeën en rol beide delen uit tot 3 mm dik.
  • Rol de amandelspijs uit tot dezelfde dikte.
  • Snijd met het kartonnen hart twee deeg-harten en een amandelspijs-hart uit.
  • Leg een deeg-hart op de bakplaat, dan het amandelspijs-hart en dek af met het andere deeg-hart.
  • Pak het hart in met aluminiumfolie, laat de bovenkant vrij.
  • Bestrijk met de rest van het ei en versier met amandelen.
  • Bak in het midden van de oven in 45 minuten gaar.
  • Laat 10 minuten afkoelen en verwijder de folie.
  • Laat verder afkoelen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een kopje koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Pedro Ximénez.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 8 g | Vet: 18 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 20 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak / Koek
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Sinterklaas