Gevulde Artisjokken met Mediterraans Broodkruim

Gevulde Artisjokken met Mediterraans Broodkruim

Porties: 2 personen
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote ui grofgesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 takjes tijm blaadjes gerist
  • 5 zwarte olijven zonder pit, grofgehakt
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 sneetje oud witbrood verkruimeld
  • ½ citroen
  • 2 ansjovisfilets fijngehakt
  • 2 takjes peterselie fijngehakt
  • 2 artisjokken

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook.
  • Voeg de tijm, olijven en witte wijn toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat het geheel nog 5 minuten sudderen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rooster het broodkruim goudbruin in een droge koekenpan.
  • Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit.
  • Meng het geroosterde broodkruim met de citroenrasp, ansjovis, peterselie en peper naar smaak.
  • Roer het citroensap door 250 ml water.
  • Breek alle stevige bladeren van de artisjokken af tot het lichtgroene hart zichtbaar wordt.
  • Snijd de steel af tot 2 cm en schil hem.
  • Snijd de bovenkant recht af.
  • Dompel de artisjokharten in het citroenwater om verkleuring te voorkomen.
  • Verwijder het 'hooi' uit het midden.
  • Vul de artisjokken met het broodmengsel en leg ze in een ovenschaal op het uienmengsel.
  • Besprenkel met de resterende olijfolie.
  • Dek de ovenschaal af en bak de artisjokken ongeveer 50 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
  • Voeg indien nodig een scheutje water toe.
  • Laat de artisjokken afkoelen tot lauwwarm en verdeel ze met het uienmengsel over de borden.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de gevulde artisjokken als hoofdgerecht met een frisse salade.

Wijnadvies: E

en droge witte wijn zoals een Pinot Grigio uit Italië past goed bij de mediterrane smaken van dit gerecht.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten
Land van herkomst Italië
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch