Gevulde Artisjokken met Mediterraans Broodkruim
Ingrediënten
- 1 grote ui grofgesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 5 eetlepels olijfolie
- 2 takjes tijm blaadjes gerist
- 5 zwarte olijven zonder pit, grofgehakt
- 100 ml droge witte wijn
- 1 sneetje oud witbrood verkruimeld
- ½ citroen
- 2 ansjovisfilets fijngehakt
- 2 takjes peterselie fijngehakt
- 2 artisjokken
Instructies
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook.
- Voeg de tijm, olijven en witte wijn toe.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Laat het geheel nog 5 minuten sudderen.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Rooster het broodkruim goudbruin in een droge koekenpan.
- Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit.
- Meng het geroosterde broodkruim met de citroenrasp, ansjovis, peterselie en peper naar smaak.
- Roer het citroensap door 250 ml water.
- Breek alle stevige bladeren van de artisjokken af tot het lichtgroene hart zichtbaar wordt.
- Snijd de steel af tot 2 cm en schil hem.
- Snijd de bovenkant recht af.
- Dompel de artisjokharten in het citroenwater om verkleuring te voorkomen.
- Verwijder het 'hooi' uit het midden.
- Vul de artisjokken met het broodmengsel en leg ze in een ovenschaal op het uienmengsel.
- Besprenkel met de resterende olijfolie.
- Dek de ovenschaal af en bak de artisjokken ongeveer 50 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
- Voeg indien nodig een scheutje water toe.
- Laat de artisjokken afkoelen tot lauwwarm en verdeel ze met het uienmengsel over de borden.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de gevulde artisjokken als hoofdgerecht met een frisse salade.