Gevulde Eendenborst met Pruimen en Sinaasappel-Portsaus
Een luxe en feestelijk gerecht van eendenborst gevuld met sappige pruimen en geserveerd met een rijke sinaasappel-portsaus. Perfect voor een elegant diner.
Equipment
- Scherp mes (fileermes)
- Houten prikkertjes
Ingrediënten
- 1 eendenborst voor 4 personen
- 3 dl port
- ½ liter fond
- 8 pruimen
- 3 perssinaasappelen
- ½ citroen
- 1 theelepel gembersiroop
- 1 sjalotje fijngehakt
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 laurierblad
- 2 takjes tijm
- 2 eetlepels sinaasappelmarmelade
- Peper en zout naar smaak
- 100 g boter
- Tagliatelle
Instructies
- Week de pruimen minimaal 6 uur in de port.
- Fileer de eendenborst en snijd hem langs de zijkant als een envelop open.
- Bestrooi de binnen- en buitenkant met peper en zout.
- Doe de fond, 1/8 liter port, sinaasappelsap, citroensap, sjalotje, knoflook, gembersiroop, marmelade, laurierblad, tijm en peper en zout in een pan.
- Breng aan de kook en laat inkoken tot 3/4 (ongeveer 20 minuten).
- Vul de eendenborst met de pruimen en prik dicht met houten prikkertjes.
- Kook de tagliatelle en laat met een klontje boter in een dichte pan nagaren.
- Verhit 50 g boter in een pan en bak de eendenborst rondom bruin in 3-4 minuten.
- Neem het vlees uit de pan en houd het warm in folie.
- Voeg de saus bij het bakvet en breng kort aan de kook.
- Roer van het vuur af de rest van de boter erdoor.
- Snijd de eendenborst in plakken en serveer met de tagliatelle en een beetje saus, geef de rest van de saus apart erbij.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een volle, kruidige rode wijn zoals een Côtes du Rhône of een stevige Pinot Noir, die de smaken van de pruimen en portsaus prachtig aanvult.Voedingswaarden
Calories: 600 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 40 g | Vet: 35 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 12 g