Gevulde Gehaktballetjes met Paddestoelhart
Vergeet de saaie gehaktbal! Dit klassieke Nederlandse gerecht is een 'balletje-balletje' van verrassing, met een perfect gegaarde gehaktmantel die een geheim herbergt: een hart van gesmolten paddenstoelen en ui. Dit is comfort food op zijn zondagsbest, maar dan klaar in een uurtje. Het is zo rijk en smaakvol dat u direct een frisse stamppot ernaast wilt serveren om de traditie in ere te houden. Een culinaire knuffel in de vorm van een perfect gevulde bal!
Ingrediënten
- 2 sneetjes Brood zonder korst
- 1 el Boter voor vulling
- 40 g Boter voor bakken balletjes
- 3 el Bloem Geschat
- 250 g niet te kleine Champignons
- ½ tl Citroensap Geschat
- 1 stuk Ei
- 500 g Rundvleesgehakt
- 3 el Melk Geschat
- 1 stuk Ui
- 1 dl Water of bouillon Geschat
- Zout en peper Naar smaak
Instructies
- Maak de champignons schoon, was ze en draai van 6 champignons de steeltjes uit de hoedjes.
- Hak deze steeltjes fijn en bak ze samen met de gehakte ui in 1 eetlepel boter bruin.
- Haal de pan van het vuur en laat het ui-steeltjesmengsel afkoelen.
- Kook de hoedjes van de champignons in ruim water met citroensap ± 5 minuten.
- Haal de hoedjes met een schuimspaan uit de pan, laat ze uitlekken en afkoelen.
- Vul de champignonhoedjes met het afgekoelde ui-steeltjesmengsel.
- Bak de overige in stukjes gesneden champignons in wat boter.
- Meng zout, peper, het in melk geweekte en uitgeknepen brood, het ei en de gebakken champignons door het gehakt.
- Verdeel het gehakt in 6 porties.
- Druk in ieder portie gehakt een gevulde champignonhoedje en vorm er met nat gemaakte handen balletjes van.
- Wentel de balletjes door de bloem.
- Bak de balletjes in ± 20 minuten in 40 gram boter aan alle kanten knapperig bruin en gaar.
- Haal de balletjes uit de pan en leg ze op een schotel.
- Doe wat water of bouillon bij het bakvet en geef de jus er apart bij.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de gehaktballetjes met een romige stamppot (zoals hutspot of een stamppot met rucola) of gekookte aardappelen. De jus is heerlijk over de aardappelen. Maak het af met een frisse, groene salade.
Wijnadvies:
Bij een klassiek, hartig Nederlands gerecht met een diepe smaak van gebakken vlees, jus en aardse paddenstoelen hebben we een wijn nodig die net zo knus en betrouwbaar is als een oude, wollen trui. U zit goed met een soepele, medium-bodied rode wijn. De vlezige smaken en de jus vragen om een fruitige, maar gestructureerde begeleider. Ga voor een vriendelijke Merlot, die met zijn zachte tannines en kersenfruit perfect de smaak van de champignons oppikt. Of, kies voor een temperamentvolle Tempranillo; zijn kruidige karakter voegt een heerlijke diepte toe aan de jus. Hoe dan ook, zorg ervoor dat de wijn niet te koud is, want dat zou zonde zijn van de gezellige comfort food-vibe!
Voedingswaarden
Calories: 380 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 25 g | Vet: 24 g | Zout: 1 g | Sugar: 1 g
