Gevulde Speculaas met Amandelspijs
Deze klassieke gevulde speculaas met rijke amandelspijs en geurige speculaaskruiden is een echte traktatie. Perfect voor Sinterklaas of bij een kop warme thee!
Equipment
- Bakplaat of bakvorm
- kwastje
Ingrediënten
- 150 g basterdsuiker
- 250 g gezeefd volkorenmeel
- 2 tl bakpoeder
- 175 g koude plantaardige margarine in stukjes
- 1½ el speculaaskruiden
- ½ tl zout
- 3 el sojamelk
- 400 g amandelspijs
- 1 ei optioneel, voor bestrijken
- Hele amandelen voor decoratie
Instructies
- Meng de basterdsuiker, volkorenmeel, bakpoeder, speculaaskruiden en zout in een kom.
- Voeg de koude margarine toe en kneed het tot een kruimelig deeg.
- Voeg de sojamelk toe en kneed tot een samenhangend deeg.
- Laat het deeg een nacht afgedekt rusten in de koelkast.
- De volgende dag:
- Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een bakplaat of bakvorm met bakpapier.
- Verdeel het deeg in twee gelijke delen en rol beide delen uit tot een lap van 5 mm dikte.
- Leg één deeglap op de bakplaat en bestrijk dun met een beetje losgeklopt ei of melk.
- Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over het deeg en druk glad.
- Leg de tweede deeglap erbovenop en druk voorzichtig aan.
- Bestrijk de bovenkant opnieuw met ei en versier met hele amandelen.
- Bak de speculaas in het midden van de oven 40 minuten op 170°C.
- Laat afkoelen op een rooster en snijd in stukken.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een kop warme chocolademelk of kruidige thee voor een ultiem herfst- en wintermoment.Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Moscatel of een warme Glühwein past perfect bij de kruidige smaken van de speculaas.Voedingswaarden
Calories: 280 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 5 g | Vet: 14 g | Zout: 0.4 g | Sugar: 18 g