Gevulde Speculaas met Amandelspijs

Een realistische foto van traditionele Nederlandse gevulde speculaas met amandelspijs, geserveerd op een rustieke houten tafel. De kruidige speculaaskoek heeft een licht gebarsten oppervlak en een rijke, romige amandelspijsvulling. Hele amandelen versieren de bovenkant, gebakken tot een diepe goudbruine kleur. Enkele plakjes zijn gesneden en op een houten snijplank gelegd, wat de contrasten tussen het donkere deeg en de lichte amandelvulling benadrukt. Op de achtergrond zijn een kopje koffie, kaneelstokjes en een schaaltje amandelspijs subtiel vervaagd voor een warme, uitnodigende sfeer.

Gevulde Speculaas met Amandelspijs

Deze klassieke gevulde speculaas met rijke amandelspijs en geurige speculaaskruiden is een echte traktatie. Perfect voor Sinterklaas of bij een kop warme thee!
Porties: 12
Bereidingstijd: 1 uur
rusttijd 1 dag
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g basterdsuiker
  • 250 g gezeefd volkorenmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 175 g koude plantaardige margarine in stukjes
  • el speculaaskruiden
  • ½ tl zout
  • 3 el sojamelk
  • 400 g amandelspijs
  • 1 ei optioneel, voor bestrijken
  • Hele amandelen voor decoratie

Instructies

  • Meng de basterdsuiker, volkorenmeel, bakpoeder, speculaaskruiden en zout in een kom.
  • Voeg de koude margarine toe en kneed het tot een kruimelig deeg.
  • Voeg de sojamelk toe en kneed tot een samenhangend deeg.
  • Laat het deeg een nacht afgedekt rusten in de koelkast.
  • De volgende dag:
  • Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een bakplaat of bakvorm met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in twee gelijke delen en rol beide delen uit tot een lap van 5 mm dikte.
  • Leg één deeglap op de bakplaat en bestrijk dun met een beetje losgeklopt ei of melk.
  • Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over het deeg en druk glad.
  • Leg de tweede deeglap erbovenop en druk voorzichtig aan.
  • Bestrijk de bovenkant opnieuw met ei en versier met hele amandelen.
  • Bak de speculaas in het midden van de oven 40 minuten op 170°C.
  • Laat afkoelen op een rooster en snijd in stukken.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer met een kop warme chocolademelk of kruidige thee voor een ultiem herfst- en wintermoment.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Moscatel of een warme Glühwein past perfect bij de kruidige smaken van de speculaas.

Voedingswaarden

Calories: 280 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 5 g | Vet: 14 g | Zout: 0.4 g | Sugar: 18 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak / Koek
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst / Winter
Feestdagen etc Sinterklaas