Glutenvrije Appel-marsepeintaart

Glutenvrije taart met een goudbruine korst, gevuld met dunne appelschijfjes en zoete marsepein, bestrooid met poedersuiker en amandelschaafsel. Geserveerd op een keramisch bord met warme, huiselijke sfeer.

Glutenvrije Appel-marsepeintaart

Een klassieke Duitse appeltaart met een verrassende vulling van marsepein. Deze variant is van nature glutenvrij en smaakt heerlijk bij de koffie.
Porties: 8
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el maïs- of aardappelzetmeel
  • 40 g amandelschaafsel
  • 500 g appels bij voorkeur Goudreinet of Elstar
  • 2 el boterklontjes
  • 75 g boter op kamertemperatuur en in stukjes
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 2 el gecondenseerde melk
  • 80 g maïsmeel
  • 150 g marsepein
  • 65 g rijstmeel
  • 50 g rozijnen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 75 g magere kwark
  • 1 snufje zout
  • 75 g rietsuiker
  • 1 el citroensap
  • 2 el polenta maïsgriesmeel
  • 40 g glutenvrij meel voor gebak
  • 20 g poedersuiker
  • 1 el citroensap voor de topping

Instructies

  • Laat de rozijnen voor de vulling weken in een beetje water.
  • Voor het deeg: Meng alle soorten meel en hoop ze op op een werkblad.
  • Verdeel de overige deegingrediënten erover, behalve de marsepein.
  • Kneed alles tot een glad deeg.
  • Strooi wat extra meel over je handen als het deeg te plakkerig is.
  • Als het deeg te kruimelig blijft, voeg dan wat extra magere kwark toe.
  • Halveer het deeg.
  • Vet de binnenkant van een springvorm (24 cm) in met boter en bestuif met wat maïsgriesmeel.
  • Bekleed de bodem met bakpapier.
  • Leg een stuk vershoudfolie op een vochtig werkblad en leg een helft van het deeg erop.
  • Druk het plat en rol het met een deegroller rond uit.
  • Druk de springvorm erop om een cirkel te markeren.
  • Snijd de deegcirkel ongeveer twee centimeter groter uit dan de markering.
  • Leg de deegcirkel met behulp van de folie in de vorm.
  • Druk het deeg in de vorm en vorm een opstaande rand.
  • Haal de folie eraf.
  • Rol de marsepein op dezelfde manier uit tussen twee vellen folie.
  • Markeer met de springvorm en snijd de marsepein precies langs de markering uit.
  • Leg de marsepein met behulp van de folie op de deegbodem in de vorm.
  • Voor de vulling: Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in dunne partjes.
  • Meng de appelpartjes met het maïs- of aardappelzetmeel, de suiker, kaneel en de amandelschaafsel.
  • Druk de rozijnen licht uit en meng ze door de appelvulling.
  • Verdeel het appelmengsel gelijkmatig in de vorm.
  • Verdeel de boterklontjes erover.
  • Rol het tweede stuk deeg op dezelfde manier uit als het eerste, markeer en snijd het een centimeter groter uit.
  • Leg de deegplaat met de folie op de taart en druk de randen aan.
  • Prik met een vork meerdere keren gaatjes in het deeg en bestrijk met de gecondenseerde melk.
  • Bak de taart in een niet voorverwarmde oven.
  • Bak de taart 10 minuten op 200°C met hete lucht, zet de temperatuur dan lager naar 175°C en bak nog 20 minuten.
  • Dek de taart af met aluminiumfolie als hij te donker wordt.
  • Voor de glazuur: Roer de poedersuiker met de citroensap.
  • Bestrijk de nog warme taart hiermee.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Heerlijk met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of een Sauternes past goed bij de zoete smaken van de appel en marsepein.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 7 g | Vet: 18 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 30 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht / Fruit / Gebak / Taart
Land van herkomst Duitsland
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij