Goudbruine Shebakia met Honing en Sesam

Goudbruine Shebakia met Honing en Sesam

Deze traditionele Marokkaanse Shebakia koekjes zijn heerlijk knapperig, licht gezoet met honing en rijk bestrooid met sesamzaad – perfect voor feestdagen of bij de thee.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pot honing bijv. Aldi
  • 100 ml rozenwater
  • 2 eetlepels meel voor meelpapje
  • 50 gram gesmolten boter
  • 500 gram meel
  • Lichtbruin gebakken sesamzaad
  • Snufje zout
  • Water naar behoefte

Instructies

  • Meng meel, gesmolten boter, rozewater en zout in een kom.
  • Voeg beetje bij beetje water toe tot een zacht, plakkerig deeg ontstaat.
  • Vorm een grote deegbal, verdeel deze in kleine balletjes (golfbalgrootte).
  • Dek de deegballetjes af met plastic folie.
  • Bestuif het werkblad met meel en rol elk balletje zeer dun uit.
  • Verwarm de pizzapan op stand 1.
  • Leg het uitgerolde deeg in de pan tot het iets steviger is, maar niet bruin.
  • Rol het deeg losjes op.
  • Maak een meelpapje van 2 eetlepels meel en 1 eetlepel water.
  • Bestrijk de rand van het deeg met meelpapje en rol het verder dicht.
  • Knip de rol in schuine stukjes van 1 à 1,5 cm met een schaar.
  • Verwarm olie in een frituur- of koekenpan.
  • Bak de stukjes deeg goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Verwarm honing met rozewater op laag vuur tot het vloeibaar is (niet laten koken).
  • Dompel de shebakia 4 minuten in de honing.
  • Laat uitlekken in een vergiet en bestrooi met sesamzaad.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer met muntthee voor een authentiek Marokkaans moment.
Wijnadvies:

Geen wijnadvies, serveer bij voorkeur met thee.

Voedingswaarden

Calories: 420 kcal | koolhydraten: 54 g | Protein: 6 g | Vet: 18 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 22 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak / Koek / Snack
Land van herkomst Marokko
Jaargetijde: Alle Jaargetijden