Gourmet Tompouce met Gamba’s en Groente-Dragonsaus

Tompouce met gamba’s en groente-dragonsaus

Gourmet Tompouce met Gamba's en Groente-Dragonsaus

Serveer deze tompouce met gamba's en groente-dragonsaus als verfijnd voorgerecht voor een bijzondere smaakervaring.
Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 plakje bladerdeeg van 10 x 10 cm
  • 1 ei
  • 1 el boter
  • 1 el cognac
  • 1 tl geraspte verse gember
  • 1 tl kervel fijngehakt
  • 1 tl verse dragon fijngehakt
  • 1 deciliter droge witte wijn
  • 1 deciliter visbouillon van tablet
  • 2 ½ deciliter slagroom
  • 20 grote gamba’s gekookt
  • ½ prei in dunne ringen
  • ½ venkelknol in kleine reepjes
  • 1 wortel in kleine blokjes
  • 2 sjalotten in dunne ringen
  • Zout en peper naar smaak
  • Citroensap naar smaak

Instructies

  • Voorbereiden:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het ontdooide bladerdeeg iets uit en snijd in vier gelijke stukken.
  • Leg de stukken op een bakblik bekleed met bakpapier.
  • Klop het ei los met 1 theelepel water en bestrijk het bladerdeeg ermee.
  • Bak de plakjes ongeveer 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  • Laat afkoelen.
  • Saus bereiden:
  • Breng de witte wijn, visbouillon en cognac aan de kook en laat op laag vuur tot de helft inkoken.
  • Roer de slagroom erdoor en laat de saus verder inkoken tot de gewenste dikte.
  • Groenten en Gamba's bereiden:
  • Smelt de boter in een koekenpan en bak de sjalot en wortel gedurende 5 minuten.
  • Voeg daarna de selderij, venkel, prei en gember toe en bak nog eens 5 minuten.
  • Pel de gamba’s, verwijder de zwarte darm en bak ze voorzichtig mee gedurende 5 minuten.
  • Voeg de kruiden, zout, peper en een beetje citroensap toe aan de saus.
  • Meng het gambamengsel door de saus.
  • Bewaar het afgedekt in de koelkast totdat je het gaat serveren.
  • Afwerken:
  • Snijd de bladerdeegplakjes doormidden en verdeel het gambamengsel over de onderste helften.
  • Bedek met de bovenste helften en serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 18 g | Vet: 30 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Voorgerechten / Zeevruchten
Land van herkomst Frankrijk
Feestdagen etc Kerst