Gourmet Tompouce met Gamba's en Groente-Dragonsaus
Serveer deze tompouce met gamba's en groente-dragonsaus als verfijnd voorgerecht voor een bijzondere smaakervaring.
Ingrediënten
- 1 plakje bladerdeeg van 10 x 10 cm
- 1 ei
- 1 el boter
- 1 el cognac
- 1 tl geraspte verse gember
- 1 tl kervel fijngehakt
- 1 tl verse dragon fijngehakt
- 1 deciliter droge witte wijn
- 1 deciliter visbouillon van tablet
- 2 ½ deciliter slagroom
- 20 grote gamba’s gekookt
- ½ prei in dunne ringen
- ½ venkelknol in kleine reepjes
- 1 wortel in kleine blokjes
- 2 sjalotten in dunne ringen
- Zout en peper naar smaak
- Citroensap naar smaak
Instructies
- Voorbereiden:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Rol het ontdooide bladerdeeg iets uit en snijd in vier gelijke stukken.
- Leg de stukken op een bakblik bekleed met bakpapier.
- Klop het ei los met 1 theelepel water en bestrijk het bladerdeeg ermee.
- Bak de plakjes ongeveer 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
- Laat afkoelen.
- Saus bereiden:
- Breng de witte wijn, visbouillon en cognac aan de kook en laat op laag vuur tot de helft inkoken.
- Roer de slagroom erdoor en laat de saus verder inkoken tot de gewenste dikte.
- Groenten en Gamba's bereiden:
- Smelt de boter in een koekenpan en bak de sjalot en wortel gedurende 5 minuten.
- Voeg daarna de selderij, venkel, prei en gember toe en bak nog eens 5 minuten.
- Pel de gamba’s, verwijder de zwarte darm en bak ze voorzichtig mee gedurende 5 minuten.
- Voeg de kruiden, zout, peper en een beetje citroensap toe aan de saus.
- Meng het gambamengsel door de saus.
- Bewaar het afgedekt in de koelkast totdat je het gaat serveren.
- Afwerken:
- Snijd de bladerdeegplakjes doormidden en verdeel het gambamengsel over de onderste helften.
- Bedek met de bovenste helften en serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 18 g | Vet: 30 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 5 g