Granola Ontbijttaart: Vezelrijke Taart met Appel en Kaneel
Wie zegt dat je geen taart mag eten als ontbijt? Deze Granola ontbijttaart is je gezonde, heerlijk geurende vrijgeleide! Met een knapperige bodem van speltgranola en geprakte banaan, afgetopt met warme, kaneelige appels, is dit de meest schuldvrije taart die je ooit zult proeven. Je kunt het taartje warm serveren, maar bewaar gerust een stuk voor morgen, dan wordt hij nóg beter. Want taart opstaan is taart leven!
Equipment
- Kleine mengkom
- vork
- Bakvorm (circa 15 cm doorsnede)
Ingrediënten
- 200 gram speltgranola
- 2 eetlepels honing
- 1 banaan
- 2 appels
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel rietsuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180∘ C.
- Neem een bakvormpje van circa 15 cm doorsnede.
- Je hoeft de bakvorm niet in te vetten.
- Prak de banaan op een bordje fijn met een vork.
- Doe de speltgranola in een kom en meng hier de geprakte banaan en ongeveer 2 eetlepels honing doorheen.
- Dit is de bodem van de Granola ontbijttaart.
- Doe dit mengsel in de bakvorm en druk het goed en stevig aan.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in partjes.
- Meng de appelpartjes in een kom met de kaneel en de rietsuiker.
- Leg de gekruide appelpartjes vervolgens op de laag granola in de bakvorm.
- Schuif de taart in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 15 minuten zodat de appeltjes lekker zacht en warm zijn.
- Je kunt het taartje warm opeten of bewaren voor de volgende dag.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveersuggestie
Deze taart is heerlijk met een paar lepels kwark, (plantaardige) yoghurt of Griekse yoghurt. Voeg eventueel extra bessen of zaden toe voor een crunchy topping.
Wijnadvies
Wijn bij het ontbijt is een gewaagd, maar heerlijk idee, mits je kiest voor de juiste sprankeling! De Granola ontbijttaart is zoet, fruitig en kruidig door de kaneel. Hier past geen 'echte' wijn bij, maar wel een laag-alcoholisch, feestelijk alternatief, of een klassieke dessertwijn. Voor het ontbijtmoment kun je kiezen voor een heerlijke, verse Appelsap uit de Betuwe, die de smaak van de appel in de taart prachtig versterkt. Zoek je toch iets voor een brunch-moment? Dan is een lichtzoete, sprankelende Moscato d'Asti, met zijn aroma’s van perzik en honing, een vrolijke match.
Voedingswaarden
Calories: 350 kcal | koolhydraten: 65 g | Protein: 5 g | Vet: 7 g | Zout: 8 g | Sugar: 30 g