Groene asperges met rauwe ham van Allerhande
AllerHande 1996
Equipment
- lage schaal ca. 20 x 30 cm
Ingrediënten
- 500 g groene asperges
- zout
- 5 eetlepels olijfolie,
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel droge witte vermout
- 1 theelepel vloeibare honing
- versgemalen zwarte peper
- 100 g prosciutto crudo plakjes, of andere rauwe ham
- 100 g mortadella plakjes,
- 2 takjes basilicum
Instructies
Voorbereiden:
- Asperges voorzichtig wassen en ca. 15 minuten in koud water leggen.
- Van asperges aan onderkant ca. 2 à 3 cm afsnijden.
- Intussen in pan ruim water met zout aan de kook brengen.
- Asperges in kokend water in ca. 10 minuten beetgaar koken.
- Intussen in kommetje olie, azijn, vermout en honing tot marinade kloppen.
- Op smaak brengen met zout en peper.
- In vergiet asperges afspoelen onder koud water en goed laten uitlekken.
- Asperges met kopjes naar één kant op platte schaal leggen en marinade erover schenken. Asperges ca. 1 uur bij kamertemperatuur wegzetten, af en toe voorzichtig omscheppen.
Bereiden:
- Asperges met kopjes aan één kant over vier borden verdelen.
- Bestrooien met peper.
- Plakjes ham en mortadella om-en-om dubbelgevouwen naast asperges leggen. Basilicumblaadjes van takjes nemen en in reepjes snijden.
- Over asperges strooien.
- Serveren met pan con noci (voorgebakken Italiaans notenstokbrood, AH).