Groenterolletje met citroensaus
AllerHande 1996
Equipment
Ingrediënten
- 8 vellen fillobladerdeeg
- 1 kleine winterpeen ca. 100 g,
- 100 g haricots verts
- zout
- 50 gram stoneleeks
- 3 takjes tijm
- 50 g boter of margarine,
- 2 theelepels tacokruiden
- 1 citroen
- ¼ tablet kruidenbouillon
- 2 eetlepels vloeibare honing
- ½ theelepel chilipoeder
- 1 mespunt kaneelpoeder
- ½ theelepel aardappelmeel
- 4 takjes peterselie
Instructies
Voorbereiden:
- Fillodeeg volgens gebruiksaanwijzing in ca. 2 uur laten ontdooien.)
- Winterpeen schrappen, wassen en in stukken van ca. 6 cm snijden.
- Stukken in lengte in luciferdunne reepjes snijden.
- Haricots verts schoonmaken en wassen.
- In pan met ruim -water en zout peen en haricots verts ca. 3 minuten koken.
- In zeef onder koud stromend water afspoelen en laten uitlekken.
- Intussen stoneleeks schoonmaken en in stukken van ca. 6 cm snijden.
- Tijmblaadjes van takjes rissen.
- In steelpan 25 g boter smelten.
- Op aanrecht 4 plakjes fillodeeg uitspreiden.
- Met kwastje plakjes dun bestrijken met gesmolten boter.
- Hierop weer 4 plakjes deeg leggen.
- Peen, haricots verts en stoneleeks in 4 porties verdelen en op ca. 1 cm van onderste rand op plakjes deeg leggen.
- Tacokruiden en 1/2 theelepel tijmblaadjes erover strooien.
- Zijkanten van deeg over groenten vouwen.
- Deegplakjes voorzichtig oprollen, aan onderkant beginnen.
- Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.
- Citroen onder koud stromend water goed schoonboenen en halveren.
- Eén helft uitpersen. In steelpan 1 dl water aan de kook brengen.
- Bouillontablet erboven verkruimelen en laten oplossen.
- Citroensap,honing, chilipoeder en kaneel aan bouillon toevoegen en ca. 2 minuten zachtjes laten koken.
- In kopje aardappelmeel met 1 eetlepel koud water gladroeren.
- Al roerend aan bouillon toevoegen.
- Blijven roeren tot licht gebonden saus ontstaat.
- Van andere helft van citroen 4 dunne plakjes snijden (rest wordt niet gebruikt).
Bereiden:
- Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
- In steelpan rest van boter smelten.
- Bakplaat bekleden met bakpapier.
- Groentepakketjes met naad naar beneden op bakplaat leggen en bestrijken met boter.
- In midden van oven groenterolletjes in ca. 15 á 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
- Intussen saus in ca. 2 minuten opnieuw zachtjes verwarmen.
- Rest van tijmblaadjes erdoor roeren.
- Op schaal 1/4 deel van saus schenken.
- Groenterolletjes erover verdelen.
- Garneren met plakjes citroen en toefjes peterselie.
- Rest van saus apart erbij geven.