Groenteterrine met Bloemkool en Broccoli
Equipment
- keukenpapier
- terine vorm
- plank
- scherp (elektrisch) mes
Ingrediënten
- 1 bloemkool ca. 1 kg
- Zout
- 400 g broccoli
- 2 worteltjes
- 8 blaadjes witte gelatine
- 1 groentenbouillontablet
- 250 ml slagroom
- 6 eetlepels mayonaise
- 6 eetlepels kwark
- 1½ theelepel kerriepoeder
- 1 tomaat
- Olie om in te vetten
Instructies
- Maak de bloemkool schoon, was deze en verdeel in roosjes.
- Kook de bloemkool in een pan met weinig water en zout gaar in ongeveer 12 minuten.
- Maak de broccoli schoon, was deze en snijd de roosjes van de stronk.
- Kook de broccoli in een pan met ruim water en zout beetgaar in ongeveer 6 minuten.
- Laat de roosjes uitlekken op keukenpapier.
- Maak de worteltjes schoon, was deze, snijd ze in stukjes en kook ze in een pannetje met weinig water en zout gaar in ongeveer 4 minuten.
- Hak de gekookte worteltjes fijn.
- Giet de bloemkool af.
- Week de gelatineblaadjes ongeveer 5 minuten in ruim koud water.
- Breng in een steelpan 1 dl water met het groentenbouillontablet aan de kook.
- Los het bouillontablet al roerend op.
- Knijp de geweekte gelatine goed uit en los deze al roerend in de hete bouillon op.
- Laat het mengsel afkoelen tot het geleiachtig wordt.
- Pureer de bloemkool in een keukenmachine.
- Roer het bouillonmengsel erdoor en breng op smaak met (zout en) peper.
- Klop in een kom de slagroom stijf en roer deze voorzichtig door de bloemkoolpuree.
- Vet een vorm in en schep de helft van de bloemkoolpuree erin.
- Druk de broccoliroosjes met de steeltjes omhoog dicht tegen elkaar aan in de bloemkoolpuree.
- Meng de gehakte worteltjes door de rest van de bloemkoolpuree en verdeel dit over de broccoli.
- Schud de vorm even zodat de bloemkoolpuree gelijkmatig verdeeld wordt.
- Laat de terrine in de koelkast in 10 à 12 uur opstijven.
- Roer voor de saus de mayonaise, kwark en kerriepoeder samen tot een sausje.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Was de tomaat en snijd deze in plakjes.
- Houd de vorm enkele seconden in heet water, keer om op een plank en laat de terrine op de plank glijden.
- Snijd de terrine met een scherp (elektrisch) mes in plakken en leg deze op bordjes.
- Garneer met plakjes tomaat en serveer met het kerriesausje.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Deze groenteterrine gaat goed samen met een frisse en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Chardonnay uit Frankrijk.Voedingswaarden
Calories: 200 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 6 g | Vet: 15 g | Sugar: 4 g