Groenteterrine met Bloemkool en Broccoli

Groenteterrine met Bloemkool en Broccoli

Porties: 12 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
opstijven 12 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bloemkool ca. 1 kg
  • Zout
  • 400 g broccoli
  • 2 worteltjes
  • 8 blaadjes witte gelatine
  • 1 groentenbouillontablet
  • 250 ml slagroom
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 6 eetlepels kwark
  • theelepel kerriepoeder
  • 1 tomaat
  • Olie om in te vetten

Instructies

  • Maak de bloemkool schoon, was deze en verdeel in roosjes.
  • Kook de bloemkool in een pan met weinig water en zout gaar in ongeveer 12 minuten.
  • Maak de broccoli schoon, was deze en snijd de roosjes van de stronk.
  • Kook de broccoli in een pan met ruim water en zout beetgaar in ongeveer 6 minuten.
  • Laat de roosjes uitlekken op keukenpapier.
  • Maak de worteltjes schoon, was deze, snijd ze in stukjes en kook ze in een pannetje met weinig water en zout gaar in ongeveer 4 minuten.
  • Hak de gekookte worteltjes fijn.
  • Giet de bloemkool af.
  • Week de gelatineblaadjes ongeveer 5 minuten in ruim koud water.
  • Breng in een steelpan 1 dl water met het groentenbouillontablet aan de kook.
  • Los het bouillontablet al roerend op.
  • Knijp de geweekte gelatine goed uit en los deze al roerend in de hete bouillon op.
  • Laat het mengsel afkoelen tot het geleiachtig wordt.
  • Pureer de bloemkool in een keukenmachine.
  • Roer het bouillonmengsel erdoor en breng op smaak met (zout en) peper.
  • Klop in een kom de slagroom stijf en roer deze voorzichtig door de bloemkoolpuree.
  • Vet een vorm in en schep de helft van de bloemkoolpuree erin.
  • Druk de broccoliroosjes met de steeltjes omhoog dicht tegen elkaar aan in de bloemkoolpuree.
  • Meng de gehakte worteltjes door de rest van de bloemkoolpuree en verdeel dit over de broccoli.
  • Schud de vorm even zodat de bloemkoolpuree gelijkmatig verdeeld wordt.
  • Laat de terrine in de koelkast in 10 à 12 uur opstijven.
  • Roer voor de saus de mayonaise, kwark en kerriepoeder samen tot een sausje.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Was de tomaat en snijd deze in plakjes.
  • Houd de vorm enkele seconden in heet water, keer om op een plank en laat de terrine op de plank glijden.
  • Snijd de terrine met een scherp (elektrisch) mes in plakken en leg deze op bordjes.
  • Garneer met plakjes tomaat en serveer met het kerriesausje.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Deze groenteterrine gaat goed samen met een frisse en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Chardonnay uit Frankrijk.

Voedingswaarden

Calories: 200 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 6 g | Vet: 15 g | Sugar: 4 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hartige taart / Voorgerechten
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch