Hartige Aardappel-Peer Taart met Cheddar
Een verrassende combinatie van romige aardappelen, sappige peer en smeltende cheddar op een krokante bladerdeegbodem. Perfect voor een feestelijke maaltijd!
Equipment
- Steunvulling (bijv. gedroogde bonen of keramische bakbonen)
Ingrediënten
- 1 pak bladerdeeg Danerolles, koeling
- 600 g aardappelen in schil gekookt
- Peper & zout naar smaak
- 400 g rijpe peren geschild, in dunne plakken
- 1 ¼ dl zure room
- 3 eieren
- 300 g cheddar in plakken
- 4 eetlepels geraspte oude belegen kaas
- Nootmuskaat naar smaak
- 1 theelepel gedroogde majoraan
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bekleed een springvorm met het bladerdeeg en snijd het overhangende deeg af.
- Leg bakpapier en steunvulling op het deeg en bak gedurende ± 15 minuten in het midden van de oven.
- Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakken.
- Verwijder het bakpapier en de steunvulling van de voorgebakken deegbodem.
- Leg een laagje aardappel, zout, peper, een laagje peer en een laagje cheddar op de bodem.
- Herhaal deze lagen nog een keer.
- Bedek de taart met een laatste laag dakpansgewijs geschikte aardappelschijfjes.
- Meng de zure room, eidooiers, geraspte oude kaas, zout, peper, nootmuskaat en majoraan in een kom.
- Giet het mengsel gelijkmatig over de taart.
- Bak de taart in de oven gedurende nog ± 30-40 minuten, tot deze gaar en goudbruin is.
- Laat de taart enkele minuten afkoelen voordat je hem serveert.
Notities / Tips / Wijnadvies
erveertip:
Serveer de hartige taart met een frisse groene salade en een vinaigrette voor een uitgebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse, fruitige wijn met zachte zuren, zoals een Château de Didonne, Vin de Pays de Charentais Colombard, past perfect bij de smaken van deze hartige taart.
Voedingswaarden
Calories: 520 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 18 g | Vet: 30 g | Zout: 1.8 g | Sugar: 6 g