Een realistische foto van een hartige preitaart met Gruyère, geserveerd op een rustiek keramieken bord op een doorleefde houten tafel. De goudbruine, knapperige korst omhult een romige vulling van gebakken prei en gesmolten Gruyère, met een prachtig gebruinde bovenkant. Een vleugje verse tijm zorgt voor een aromatische finishing touch. Een uitgesneden punt onthult de smeuïge, kaasachtige textuur binnenin. Op de achtergrond ligt een houten snijplank met extra Gruyère en verse prei, subtiel vervaagd. Zacht natuurlijk licht benadrukt de texturen en kleuren, wat zorgt voor een uitnodigende, gastronomische uitstraling.

Hartige preitaart met gruyère

Een heerlijke hartige preitaart met een romige saus en gesmolten gruyère, perfect als lunch of diner.
Porties: +
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eidooier
  • 1 glas melk
  • 1 eetlepel olie
  • 30 g boter
  • 50 g geraspte gruyère
  • 300 g bloem
  • 4 dikke preien
  • 150 g boter
  • Zout
  • Peper
  • ½ glas water

Instructies

  • Meng de bloem, boter in stukjes, zout en water en kneed tot een deeg.
  • Rol het deeg tweemaal uit en laat 30 minuten rusten.
  • Bekleed een taartvorm met het deeg en prik de bodem in met een vork.
  • Bak de bodem 20 minuten voor in de oven en laat afkoelen.
  • Was de preien, snijd het groen eraf en blancheer het witte deel 10 minuten in gezouten kokend water.
  • Laat de prei uitlekken en snijd in schijfjes.
  • Verwarm de boter met de olie in een pan en bak de prei zachtjes.
  • Haal de prei uit de pan en voeg een lepel bloem toe aan de boter.
  • Giet de melk erbij en breng al roerend aan de kook.
  • Haal van het vuur en meng de room, eidooier en peper erdoor.
  • Giet de helft van de saus over de taartbodem.
  • Verdeel de prei erover en bedek met de rest van de saus en geraspte kaas.
  • Bak 15 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een lichte vinaigrette.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Côtes de Provence.

Voedingswaarden

Calories: 380 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 9 g | Vet: 24 g | Zout: 0.8 g | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hartige taart / Lunch
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Veganistisch