Hartige Tomatenbouillon met Zuurkool en Coburger Ham
Verwarm jezelf met deze hartige tomatenbouillon, verrijkt met de verrassende combinatie van zuurkool en Coburger ham. Een perfect gerecht voor de koude dagen!
Equipment
- soeppan
- Middelgrote pan
- mes
Ingrediënten
Instructies
- Ris de blaadjes van 3 takjes tijm en zet apart.
- Pel en snipper de sjalotjes.
- Verhit de helft van de olijfolie in een middelgrote pan en fruit de helft van de gesnipperde sjalotjes ongeveer 2 minuten zachtjes.
- Voeg de zuurkool, suiker en de helft van de geriste tijmblaadjes toe en smoor dit afgedekt ongeveer 15 minuten op laag vuur.
- Kruis de tomaten in en dompel ze kort onder in kokend water.
- Ontvel ze, snijd ze in parten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Verhit de rest van de olijfolie in een soeppan en fruit de resterende sjalotjes ongeveer 2 minuten zachtjes.
- Pers het teentje knoflook boven de pan uit en voeg de tomaatblokjes en de resterende geriste tijmblaadjes toe.
- Bak dit zachtjes mee gedurende 3 minuten.
- Voeg de sherry, vleesfond en 2 dl water toe en breng het geheel aan de kook.
- Laat de bouillon ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
- Snijd de Coburger ham in dunne repen.
- Breng de bouillon op smaak met zout, peper en eventueel een beetje extra suiker.
- Schep de bouillon in vier voorverwarmde kommen.
- Leg in het midden van elke kom een flinke pluk zuurkool en leg de reepjes ham erbovenop.
- Garneer elke kom met een takje tijm en serveer warm.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer deze soep met een glas medium dry sherry, die ook in het gerecht wordt gebruikt, of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.
Voedingswaarden
Calories: 250 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 15 g | Vet: 15 g | Zout: 2 mg | Sugar: 5 g