Klassieke Hazenpastei: Een Traditioneel Recept uit 1958

Een sfeervolle presentatie van een traditionele hazenpastei, geserveerd in een rustieke keramische schaal op een houten tafel. De pastei heeft een rijke, gelaagde textuur met zichtbare kruiden en vleeslagen, gegarneerd met verse tijm en marjolein. De setting is aangekleed met kleurrijke Mexicaanse textielpatronen, subtiele truffelschijfjes en warme sfeerverlichting. 🍂✨🌿

Klassieke Hazenpastei: Een Traditioneel Recept uit 1958

Deze klassieke hazenpastei, met rijke smaken van wild, truffels en Madeira, brengt een vleugje nostalgie en verfijning naar je tafel.
Porties: 6
Bereidingstijd: 3 uur
Overnachting 12 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Weck-pasteiglazen of vuurvaste schotels
  • scherp mes
  • Meelpapje (voor afdichting van schotels)

Ingrediënten

  • 500 g rauw hazenvlees fijngehakt
  • 500 g kalfsgehakt
  • 300 g varkensgehakt
  • 200 g vers spek in dobbelsteentjes gesneden
  • 5 uien fijngehakt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel majoraan
  • 1 eetlepel zout
  • 1 theelepel peper
  • 1 mespunt kruidnagelpoeder
  • 1 klein blikje truffels fijngesneden
  • Scheutje azijn
  • 100 ml Madeira wijn

Instructies

  • Snijd het hazenvlees zeer fijn en meng het met het kalfsgehakt, varkensgehakt en spekblokjes.
  • Voeg de fijngehakte uien, knoflook, tijm, majoraan, zout, peper, kruidnagelpoeder, truffels en een scheutje azijn toe.
  • Meng alles grondig en laat het mengsel een nacht afgedekt in de koelkast marineren.
  • Vul de volgende dag weck-pasteiglazen of vuurvaste schotels met het vleesmengsel.
  • Bedek het geheel met lappen spek.
  • Giet een klein glas Madeira over het mengsel.
  • Optie 1 (Weck-pasteiglazen): Kook de glazen ongeveer 3 uur au bain-marie.
  • Optie 2 (Vuurvaste schotels): Sluit de schotels af met een deegpapje en plaats ze in een voorverwarmde oven op 160 °C.
  • Laat 2-3 uur garen.
  • Laat afkoelen en bewaar in de koelkast of serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de hazenpastei warm met versgebakken brood of een frisse salade voor een perfecte balans.
Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn, zoals een Pinot Noir of een stevige Bordeaux.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 4 g | Protein: 25 g | Vet: 22 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 1 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hartige taart / Hoofdgerechten / Wild
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Winter
Feestdagen etc Kerst