Deel dit recept via E-mail
   Deel op Facebook    
 Recept afdrukken
Equipment
- klein paletmes,
 - saté stokje
 - ronde uitsteker, die iets groter is dan je ijshoorntje.
 - rooster
 
Ingrediënten
Ingrediënten voor de cupcakes:
- 150 gram boter
 - 150 gram Suiker
 - 1 Mespuntje zout
 - Vanille extract
 - 2 Eieren op kamertemperatuur
 - 190 gram Bloem
 - ½ tl Bakpoeder
 - ¼ tl Natrium bicarbonaat
 - Eventueel wat melk op kamertemperatuur
 
Ingrediënten voor de topping:
- 50 gram water
 - 120 gram suiker
 - 50 gram eiwit
 - 180 gram boter op kamertemperatuur
 - Vanille extract of beter nog de zaadjes van een vanille stokje
 - Oranje kleurstof liefst poeder, pasta of kleurstof geschikt voor chocolade
 - 12 ijshoorntjes
 - 200 gram pure of melkchocolade
 - 12 oranje Smarties
 
Instructies
Werkwijze cupcakes:
- Klop de suiker met de boter en het vanille extract tot een romige crème en voeg dan een voor een de eitjes toe.
 - Meng alle droge ingrediënten met elkaar en zeef ze boven de kom.
 - Klop verder.
 - Als het beslag nog te stevig is schenk je er een klein scheutje melk bij.
 - LET OP, dit is geen lopend beslag, je moet het met een ijslepel in de cupcakes kunnen scheppen dus melk mag maar moet niet !
 - Bakken op 175°C ca 20 minuutjes.
 - Na het bakken volledig laten afkoelen op een rooster.
 
Werkwijze topping:
- Verwarm de suiker met het water tot 121°C.
 - Klop ondertussen het eiwit stijf op.
 - Voeg het suikerwater rustig in een kleine straal toe aan het eiwit. zet de machine op de hoogste snelheid en laat het geheel nu terug koud kloppen.
 - Denk eraan, je eiwit moet koud zijn anders smelt je boter weg en is je topping mislukt.
 - Wanneer het eiwit koud is voeg je beetje voor beetje de blikjes boter toe.
 - Laat de machine ondertussen op een redelijke snelheid verder draaien.
 - Voeg als laatste de smaak en kleurstof toe.
 - Neem een spuitzak met spuitmondje M1 van Wilton en vul de zak met de botercrème.
 - Leg hem even aan de kant.
 - Liefst niet in de koelkast want dan wordt de botercrème hard en kun je hem niet meer opspuiten.
 
Werkwijze hoedjes:
- Neem de ijshoorntjes erbij en een scherp broodmes.
 - Snijd nu voorzichtig de punten op de gewenste lengte.
 - Zorg dat ze redelijk recht zijn van onder anders vallen ze straks om wanneer je ze omhult met chocolade.
 - Smelt de chocolade au bain-marie en laat deze nu terug afkoelen tot een 29°C.
 - Zet de hoedjes op een rooster en voorzie elk hoedje van chocolade.
 - Neem een vel bakpapier en schenk hier de chocolade op uit maar houd nog een beetje chocolade achter.
 - Strijk dit uit met een paletmes.
 - Neem de uitsteekring erbij en maak 12 rondjes in de chocolade.
 - Laat deze nu volledig uitharden.
 - Neem een hoedje en strijk eventuele overtollige chocolade weg met een paletmesje.
 - Als je wilt kun je met een kleine prikker nog figuurtjes in de chocolade maken.
 - Laat de hoedjes uitharden.
 
Opbouwen:
- Neem de cupcakes erbij en spuit een mooie toef botercrème erop.
 - Neem een chocolade rondje erbij en leg deze op de botercrème.
 - Zorg dat je nog een beetje gesmolten chocolade nu erbij hebt.
 - Deze mag niet heet zijn !
 - Neem een hoedje, dip licht met de onderkant in de chocolade en zet het boven op het rondje. Even vasthouden en nog eventueel recht zetten.
 - Neem een oranje Smartie en dip deze ook lichtjes in de chocolade.
 - Zet hem op het randje van de hoed vast.
 - Laat de chocolade goed uitharden.
 - Je kunt ze eventueel in de koelkast zetten maar haal ze ruim een uur op voorhand van serveren uit de koeling.
 - Dan zijn ze het lekkerste.
 
					