Herfstige Bladerdeegtaart met Fruit en Specerijen
Ingrediënten
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
- 2 stevige appels bijv. Elstar
- 1 stevige handpeer
- 2 eetlepels citroensap
- 125 g gedroogde vijgen
- 3 eetlepels suiker
- 2 eetlepels custardpoeder of 2 eetlepels maizena met 2 theelepels vanillesuiker
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel gemalen kardemom
- ½ zakje verse cranberry's à 350 g
- 50 g rozijnen
- 2-3 eetlepels melk
Instructies
- Laat het bladerdeeg ontdooien.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Schil de appels en peer, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes.
- Besprenkel ze met citroensap.
- Snijd de gedroogde vijgen in stukjes, verwijder harde steeltjes.
- Meng in een kom de suiker, custardpoeder, kaneel en kardemom.
- Voeg de cranberry's, rozijnen, vijgen, peer en appel toe aan het suikermengsel en meng goed.
- Verdeel het fruitmengsel over de bodem van de taartvorm.
- Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar op een met bloem bestoven werkvlak en rol uit tot een ronde lap van 26 cm.
- Bevochtig de rand van de taartvorm met water en leg de deeglap over het fruit.
- Druk het deeg met duim en wijsvinger aan op de rand van de vorm.
- Maak met een appelboor een gaatje in het midden van het deeg.
- Garneer eventueel met blaadjes gemaakt van restjes deeg.
- Zet de taartvorm onverpakt in de vriezer.
- Eenmaal bevroren, verpak de taart in aluminiumfolie.
- Steek een klein rolletje aluminiumfolie als 'schoorsteentje' in het gaatje van het deeg.
- Bestrijk de bevroren taart met melk en bak in de voorverwarmde oven gedurende 40-50 minuten, tot goudbruin en gaar.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of een late harvest Riesling vormt een heerlijke aanvulling op de rijke smaken van deze taart. De fruitige aroma's en het milde zoet van de wijn zullen perfect samengaan met de warme specerijen en het sappige fruit van de taart.Voedingswaarden
Calories: 410 kcal | koolhydraten: 75 g | Protein: 4 g | Vet: 11 g | Zout: 0.3 mg | Sugar: 45 g