Herfstige Kastanje-Hazeragout
Ervaar de rijke smaken van herfst met deze Kastanje-Hazeragout.
Heerlijke hazebouten en mager rundvlees in een verfijnde saus met kastanjes, cognac en een vleugje citroen.
Perfect voor een feestelijk diner of een gezellige maaltijd.
Equipment
- Schaal voor kastanjes
- Pan voor roux
Ingrediënten
- 1400 gram hazebouten ontbeend en in blokjes van 3 cm
- 3 eetlepels olie
- 2 uien fijngehakt
- ⅝ liter warme vleesbouillon
- 250 gram ongepelde kastanjes
- 300 gram mager rundvlees in blokjes
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 2 eetlepels tomatenpuree
- Sap van 5 citroenen
- 2 cl cognac
- 4 eetlepels rode bessesap
- Zout
- Vers gemalen zwarte peper
Instructies
- Verhit de olie in een grote pan en braad de hazeblokjes en rundvleesblokjes 5 minuten aan alle kanten bruin.
- Voeg de fijngehakte ui toe en bak deze al roerend nog 5 minuten mee.
- Giet 3/8 liter van de vleesbouillon en de cognac in de pan.
- Dek de pan af en laat het geheel 50 minuten op laag vuur stoven.
- Kook ondertussen de kastanjes in een aparte pan, pel ze en halveer ze.
- Bewaar een paar kastanjes als garnering.
- Voeg de kastanjes 10 minuten voor het einde van de stooftijd toe aan het vlees.
- Verhit de boter in een pan, voeg al roerend de bloem toe en laat deze donkerbruin worden om een roux te maken.
- Voeg de resterende bouillon toe aan de roux en laat het geheel binden tot een saus.
- Haal het vlees en de kastanjes uit de pan en zet apart.
- Voeg de botersaus toe aan het braadvocht in de grote pan en laat het 6 minuten zachtjes koken.
- Meng het bessen- en citroensap met de tomatenpuree en voeg dit toe aan de saus in de pan.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Voeg het vlees en de kastanjes weer toe aan de pan en laat alles goed doorwarmen.
- Serveer de kastanje-hazeragout met spaghetti en garneer met de achtergehouden kastanjes.
Notities / Tips / Wijnadvies
Een volle, robuuste rode wijn, zoals een Bordeaux of een Syrah, past uitstekend bij de rijke smaken van deze ragout.
Voedingswaarden
Calories: 650 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 55 g | Vet: 30 g | Zout: 1.2 mg | Sugar: 5 g