Hertenbiefstuk met Sjalotten-Rode Wijnsaus

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 350 ml volle rode wijn
  • 1 pot wildfond 380 ml
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 g boter
  • 250 g sjalotten gepeld en gehalveerd
  • 3 cm verse gemberwortel geschild en in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 8 hertenbiefstukjes op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels verse tijmblaadjes
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • In een pan de rode wijn met de wildfond op hoog vuur tot eenderde laten inkoken.
  • Verhit in een andere pan de olijfolie en 25 g boter.
  • Bak hierin de sjalotten afgedekt in 15-20 minuten zachtjes gaar, regelmatig omscheppen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Zet de sjalotten apart tot gebruik.
  • Roer de appelstroop door de sjalotten en verwarm het geheel opnieuw zacht.
  • Verwarm de oven voor op 100°C.
  • Verhit in een koekenpan de rest van de boter en bak de hertenbiefstukjes in 3 minuten aan beide zijden bruin.
  • Leg de biefstukjes in een ovenschaal of op een bakplaat en laat ze in de oven nog 8-10 minuten rosé worden.
  • Roer de gember, 1 eetlepel tijm en kardemom door het bakvet in de koekenpan en bak 1-2 minuten.
  • Voeg het ingekookte wijnmengsel toe en laat de jus nog 3 minuten op hoog vuur inkoken.
  • Schenk de jus door een zeef in een sauskom.
  • Verdeel de hertenbiefstukjes, sjalotten en jus over vier borden en bestrooi met de overgebleven tijm en peper.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer deze heerlijke hertenbiefstuk met sjalottenjus met risotto met morieljes of verse aardappelpuree met knolselderij en oude kaas.

Wijnadvies:

Een mooie begeleidende wijn voor dit gerecht is een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Wild
Land van herkomst Nederland
Extra aanwijzing Snel te maken