Hertenbiefstuk met Sjalotten-Rode Wijnsaus
Ingrediënten
- 350 ml volle rode wijn
- 1 pot wildfond 380 ml
- 2 eetlepels olijfolie
- 50 g boter
- 250 g sjalotten gepeld en gehalveerd
- 3 cm verse gemberwortel geschild en in plakjes gesneden
- 2 eetlepels appelstroop
- 8 hertenbiefstukjes op kamertemperatuur
- 2 eetlepels verse tijmblaadjes
- 1 theelepel gemalen kardemom
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- In een pan de rode wijn met de wildfond op hoog vuur tot eenderde laten inkoken.
- Verhit in een andere pan de olijfolie en 25 g boter.
- Bak hierin de sjalotten afgedekt in 15-20 minuten zachtjes gaar, regelmatig omscheppen.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Zet de sjalotten apart tot gebruik.
- Roer de appelstroop door de sjalotten en verwarm het geheel opnieuw zacht.
- Verwarm de oven voor op 100°C.
- Verhit in een koekenpan de rest van de boter en bak de hertenbiefstukjes in 3 minuten aan beide zijden bruin.
- Leg de biefstukjes in een ovenschaal of op een bakplaat en laat ze in de oven nog 8-10 minuten rosé worden.
- Roer de gember, 1 eetlepel tijm en kardemom door het bakvet in de koekenpan en bak 1-2 minuten.
- Voeg het ingekookte wijnmengsel toe en laat de jus nog 3 minuten op hoog vuur inkoken.
- Schenk de jus door een zeef in een sauskom.
- Verdeel de hertenbiefstukjes, sjalotten en jus over vier borden en bestrooi met de overgebleven tijm en peper.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer deze heerlijke hertenbiefstuk met sjalottenjus met risotto met morieljes of verse aardappelpuree met knolselderij en oude kaas.