Hertenfilet met Kastanje Mousseline en Bospaddenstoelen

Hertenfilet met Kastanje Mousseline en Bospaddenstoelen

Een feestelijk gerecht van malse hertenfilet, verrijkt met romige kastanje mousseline en een vleugje vossebessen. Perfect voor een luxe diner.
Porties: 8
Bereidingstijd: 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Hertenfilet:

  • 1,5 kg hertenfilet
  • Boter

Mousseline:

  • 500 g aardappelen geschild en gesneden
  • 250 g kastanje puree
  • 50 g boter
  • ½ dl room
  • Peper
  • Zout

Saus:

  • ½ liter wildfond
  • 2 dl rode wijn
  • 10 jeneverbessen gekneusd
  • 2 laurierbladen
  • 2 takjes tijm
  • 1 kaneelstokje
  • 2 dl room
  • Peper
  • Zout

Garnituur:

  • 250 g vossebessen
  • 75 g suiker
  • 1 kg bospaddenstoelen schoongemaakt en indien groot, gesneden

Instructies

Hertenfilet:

  • Bind de hertenfilet op met rolladetouw.
  • Bak de hertenfilet rondom in hete boter gedurende 3 minuten en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 120°C.
  • Verhit de hertenfilet in de oven tot een kerntemperatuur van 35°C is bereikt.
  • Laat de filet 15 minuten rusten in een oven van 50°C.

Mousseline:

  • Kook de gesneden aardappelen gaar in gezouten water.
  • Giet af, stoom droog en pureer de aardappelen.
  • Roer de boter door de puree, gevolgd door de kastanje puree en room.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Saus:

  • Kook de rode wijn samen met jeneverbessen, tijm, laurier en kaneelstok tot de helft in.
  • Breng de wildfond aan de kook en voeg de wijnreductie toe.
  • Laat de saus verder inkoken tot een halve liter.
  • Voeg de room toe en breng op smaak met zout en peper.

Garnituur:

  • Strooi de suiker in een sauteerpan en voeg de vossebessen toe.
  • Verhit op hoog vuur tot de suiker is gesmolten en laat afkoelen.
  • Sauteer de bospaddenstoelen kort in hete boter en breng op smaak met zout en peper.

Afwerking:

  • Snijd de hertenfilet in 15 plakken.
  • Leg een lepel mousseline in het midden van elk bord.
  • Plaats hierop een lepel bospaddenstoelen en leg daarop een plak hertenfilet.
  • Voeg een lepel vossebessen toe bovenop de filet.
  • Schep de saus rondom het gerecht.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah.

Voedingswaarden

Calories: 650 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 40 g | Vet: 35 g | Zout: 3 g | Sugar: 15 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Wild
Land van herkomst Frankrijk
Feestdagen etc Kerst