Hete Bliksem met Chorizo, Paprika en Appels

Hete bliksem met chorizo en paprika, een smeuïge stamppot van aardappelen en appels, op smaak gebracht met tijm. Geserveerd met uitgebakken chorizo, rode paprikareepjes en gebakken ui. Een kleurrijk en hartig gerecht met een rijke smaak.

Hete Bliksem met Chorizo, Paprika en Appels

Een heerlijke variatie op de klassieke hete bliksem, met pittige chorizo, paprika en appels voor een extra smaakdimensie.
Porties: 4
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels geschild en in stukjes
  • 3 goudrenetten geschild en in stukjes
  • 3 stevige appels zoals Elstar of Jonagold, geschild en in stukjes
  • 2 theelepels tijm
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 paprika gesneden in reepjes
  • 200 g chorizo in blokjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • ¼ dl melk

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes.
  • Schil de appels en snijd ze in stukjes.
  • Breng de aardappelen met de appels en de tijm in een pan met weinig water en zout aan de kook.
  • Kook ze 15 minuten zachtjes gaar.
  • Laat zoveel mogelijk vocht verdampen, maar pas op voor aanbranden.
  • Pel en snipper de ui.
  • Maak de paprika schoon en snijd deze in reepjes.
  • Snijd de chorizo in blokjes en bak deze in een koekenpan zachtjes uit.
  • Voeg de paprika en ui toe aan de pan en bak ze ± 3 minuten zachtjes mee.
  • Stamp de aardappelen grof en roer het geheel tot een smeuïge stamppot.
  • Roer er de olijfolie en eventueel een scheutje melk door en breng de hete bliksem op smaak met zout en peper.
  • Schep de hete bliksem op 4 warme borden en verdeel het chorizomengsel erover.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte, medium-bodied rode wijn zoals een Tempranillo past goed bij de pittige smaken van de chorizo en de zoetheid van de appels.

Voedingswaarden

Calories: 530 kcal | koolhydraten: 65 g | Protein: 18 g | Vet: 22 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 14 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Stamppot / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst / Winter