Hollandse Bonenschotel met Spek, Groenten en Fruit

Een kleurrijke Mexicaanse bonenschotel geserveerd in een traditionele keramische schaal. De schotel bevat witte bonen, sperziebonen, wortels, appels, peren en stukken gerookt spek, gegarneerd met verse koriander en krokante uienringen. De tafel is versierd met levendige Mexicaanse textiel, handgeschilderd aardewerk en een kleine kan met jus. De achtergrond toont een warme Mexicaanse keuken met terracottategels, heldere kleuren en natuurlijke lichtinval, wat zorgt voor een feestelijke en uitnodigende sfeer.

Hollandse Bonenschotel met Spek, Groenten en Fruit

Een stevige Nederlandse bonenschotel met rookspek, groenten en zoete vruchten. Perfect als verwarmend hoofdgerecht op koude dagen!
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediƫnten

  • 250 g witte bonen geweekt
  • 400 g doorregen rookspek
  • 500 g aardappels geschild
  • 500 g sperziebonen
  • 250 g winterwortels
  • 500 g appels geschild, in vieren
  • 500 g peren geschild, in vieren
  • 4 uien in ringen gesneden
  • 40 g boter
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • ½ bouillonblokje

Instructies

  • Kook de witte bonen in het weekwater met een beetje zout gedurende 45 minuten tot ze half gaar zijn (7 minuten in een snelkookpan).
  • Leg het rookspek op de bonen en voeg de aardappels, sperziebonen, winterwortels, peper en zout toe.
  • Laat dit 10 minuten koken (5 minuten in een snelkookpan).
  • Voeg vervolgens de appels en peren toe aan de pan en laat alles nog 20 minuten zachtjes koken (8 minuten in een snelkookpan).
  • Controleer of alles gaar is.
  • Fruit de uien in boter in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Haal het spek uit de pan, snijd het in stukken en voeg het toe aan de gefruite uien.
  • Meng goed door elkaar.
  • Breng de schotel op smaak met extra zout en peper naar wens.
  • Giet wat vocht uit de pan, meng hier een half bouillonblokje door en serveer dit als jus bij de schotel.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer deze bonenschotel met groenten en vruchten als stevig hoofdgerecht.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Syrah of een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 52 g | Protein: 22 g | Vet: 16 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 18 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieƫn Groenten / Hoofdgerechten / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst / Winter