Hollandse Hutspot met Klapstuk en Uien

Hollandse hutspot met romige aardappelpuree, gemengd met zacht gestoofde wortelen en uien, geserveerd met dikke plakken klapstuk. Het gerecht is smaakvol gekruid met zwarte peper en gepresenteerd in een kleurrijke schaal voor een traditionele en hartige maaltijd.

Hollandse Hutspot met Klapstuk en Uien

De klassieke Hollandse hutspot met klapstuk, aardappelen, wortelen en uien, geserveerd met een royale portie versgemalen peper – een traditioneel gerecht voor 3 oktober.
Porties: 4
Bereidingstijd: 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g klapstuk
  • 750 g winterwortelen in plakjes gesneden
  • 250 g ui in ringen gesneden
  • 1 kg aardappels geschild en in vieren gesneden
  • Zout naar smaak
  • Peper versgemalen, naar smaak

Instructies

  • Laat het klapstuk in ± 1 ½ uur in krap 1 liter water bijna gaar trekken.
  • Voeg de in plakjes gesneden wortelen en uien toe (door de uien eerst licht aan te fruiten wordt de smaak pittiger), en de in vieren gesneden aardappelen.
  • Doe er naar smaak wat zout bij en laat het geheel ¾ uur zachtjes stoven tot alles gaar is.
  • Roer de aardappelen en groenten goed door elkaar en voeg royaal versgemalen peper toe.
  • Snijd het vlees in plakken en leg deze bovenop de hutspot.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met geroosterd witbrood dat is geweekt in bouillon, met wat appelmoes erop voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de hartige smaken van de hutspot en het klapstuk.

Voedingswaarden

Calories: 530 kcal | koolhydraten: 72 g | Protein: 30 g | Vet: 16 g | Zout: 1.3 g | Sugar: 8 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Rundvlees / Stamppot
Land van herkomst Noord Holland
Jaargetijde: Herfst / Winter
Feestdagen etc Leidens Ontzet