Een rustieke en goudbruine Ierse aardappeltaart, geserveerd in plakjes op een houten schaal. De taart toont zichtbare lagen van aardappels, peren en cheddar kaas, met een knapperige bladerdeegkorst. Het gerecht is gestileerd in een levendige Mexicaans-geïnspireerde setting, met kleurrijke tafellakens, decoratieve elementen en een gezellige sfeer, perfect voor een feestelijke en hartige maaltijd.

Ierse Aardappeltaart met Peren en Cheddar

Een heerlijke Ierse taart met lagen aardappels, peren en romige cheddar, perfect voor herfstige dagen.
Porties: 4
Bereidingstijd: 55 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak bladerdeeg bijvoorbeeld Danerolles, koeling
  • 600 g aardappels in schil gekookt
  • Zout en peper
  • 400 g rijpe peren geschild en in dunne plakken
  • 300 g cheddar kaas in plakken
  • 1 ¼ dl zure room
  • 3 eidooiers
  • 4 eetlepels geraspte oude kaas
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 1 theelepel gedroogde majoraan

Instructies

  • Voorbereiding:
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bekleed een springvorm met bladerdeeg en snijd het overhangende deeg af.
  • Bereiding:
  • Leg bakpapier en steunvulling op het bladerdeeg en bak het gedurende 15 minuten in de oven.
  • Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes.
  • Leg een laag aardappels op de voorgebakken deegbodem, bestrooi met zout en peper.
  • Voeg een laag peren en vervolgens een laag cheddar toe.
  • Herhaal deze lagen en bedek de taart met dakpansgewijs geschikte aardappels.
  • Meng zure room, eidooiers, geraspte oude kaas, zout, peper, nootmuskaat en majoraan in een kom.
  • Giet het mengsel over de taart.
  • Bak de taart gedurende 30-40 minuten in de oven totdat de aardappels gaar zijn.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Probeer deze taart met een frisse, fruitige wijn zoals Château de Didonne, Vin de Pays de Charentais Colombard.

Voedingswaarden

Calories: 520 kcal | koolhydraten: 42 g | Protein: 18 g | Vet: 32 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 7 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Hartige taart
Land van herkomst Ierland
Jaargetijde: Herfst
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Kerst