Ikan Boemboe Katjang
gebakken vis met pindasaus
Equipment
- keukenpapier
Ingrediënten
- 500 gram kabeljauw gefileerde
- 2 eetlepel(s) asemwater
- ½ theelepel zout
- 2 eetlepel(s) ketjap asin
- 2 eetlepel(s) ketjap manis
- 1 eetlepel(s) citroensap
- 6 eetlepel(s) dikke santen
- 2 eetlepel(s) pindakaas
- versgemalen zwarte peper
- 6 eetlepel(s) olie
- 1 eetlepel(s) peterselie
- 1 kleine rode lombok
Instructies
- Verdeel de vis in 4 gelijke stukken en spoel ze af onder koud stromend water.
- Maak ze droog met keukenpapier.
- Vermeng het asemvocht met het zout totdat het zout opgelost is.
- Bestrijk de stukken vis aan alle kanten met dit mengsel en laat ze een kwartier staan.
- Doe de ketjaps, citroensap, santen en pindakaas in een pannetje.
- Roer alles goed om en breng het al roerend aan de kook.
- Blijf roeren tot een gebonden saus is verkregen.
- Water toevoegen indien de saus te dik wordt.
- Maak de stukken vis opnieuw droog en bak ze in de hete olie met wat peper aan alle kanten goudbruin.
- Verwijder daarna zoveel mogelijk olie uit de pan en giet de het saus in de pan.
- Schep de saus ook over de stukken vis en laat alles nog enkele minuten heel zachtjes pruttelen.
- Schep de vis hierna op voorverwarmde borden en verdeel de resterende saus over de stukken vis.
- Strooi gehakte peterselie en reepjeslombok er overheen.