Indonesische Martabak van Rundergehakt

Indonesische Martabak van Rundergehakt

Martabak smaakt heerlijk met een pittige saus zoals sambal en een frisse salade.
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 1 kg meel
  • 1 groot glas water
  • Snufje zout

Voor de vulling:

  • 750 gram rundergehakt
  • 3 kleine uitjes fijn gesneden
  • 2 stukken prei en een bosje selderij fijn gesneden
  • Vers gemalen peper en zout naar smaak
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • ½ theelepel fijngemalen kruidnagel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 100 gr margarine
  • 10 eieren
  • 1 eetlepel bruine suiker of een stuk gula djawa Javaanse palmsuiker

Instructies

Deeg maken:

  • Doe het meel in een kom en voeg beetje bij beetje water toe terwijl je goed roert, tot er een soepele bal ontstaat.
  • Kneed het deeg grondig.
  • Hoe langer je kneedt, hoe soepeler het deeg wordt.
  • Gooi het deeg af en toe stevig op de tafel om lucht te laten ontsnappen.
  • Laat het deeg vervolgens een uur rusten onder een vochtige theedoek.

Vulling bereiden:

  • Fruit de gesneden uitjes in de margarine.
  • Voeg het rundergehakt toe en meng goed.
  • Breng op smaak met peper, zout, kerriepoeder, kruidnagel en nootmuskaat.
  • Voeg de fijngesneden prei, selderij en de 10 eieren toe.
  • Blijf roeren tot de eieren net beginnen te stollen.
  • Haal van het vuur en laat de vulling afkoelen.

Martabaks vormen:

  • Verdeel het deeg in bolletjes ter grootte van een flink ei.
  • Rol ieder bolletje uit tot een dunne lap van ongeveer 3 mm dik.
  • Leg een portie vulling op een deeglapje en vouw het deeg om de vulling heen.

Frituren:

  • Verhit ruim olie in een frituurpan.
  • Frituur de martabaks aan beide kanten goudbruin.
  • Laat de gebakken martabaks uitlekken op keukenpapier.

Serveren:

  • Serveer de martabaks warm.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Rundvlees
Land van herkomst Indonesië
Geschikt voor Dieët: Lactosevrij