Indonesische Spekkoek met Specerijen

Geniet van deze traditionele Indonesische spekkoek, rijk aan lagen en vol met heerlijke specerijen. Een echte traktatie!
Porties: 4 personen
2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 2 theelepels anijspoeder
  • 2 theelepels gemalen kruidnagel
  • 2 theelepels kardemom
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 2 theelepels zout
  • 3 eetlepels koffiemelk
  • 3 eetlepels kaneel
  • 400 g witte basterdsuiker
  • 500 g boter
  • 10 eieren
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 vanillestokje
  • 250 g bloem

Instructies

  • Snijd het vanillestokje open en haal het merg eruit.
  • Klop in een kom de boter met de helft van de suiker en het vanillemerg luchtig.
  • Scheid de eieren.
  • Klop in een andere kom de dooiers met de rest van de suiker luchtig.
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Spatel het botermengsel, de dooiers en het eiwit voorzichtig door elkaar.
  • Spatel de bloem, zout en koffiemelk door het mengsel.
  • Verdeel het beslag in twee delen.
  • Meng de specerijen door één deel van het beslag.
  • Verwarm de grill voor.
  • Vet een springvorm van 20 cm doorsnee in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Breng een dunne laag van het neutrale beslag aan op de bodem van de springvorm.
  • Plaats de vorm onder de grill en bak tot de laag licht goudbruin is.
  • Breng een laag van het gekruide beslag aan en bak opnieuw onder de grill.
  • Herhaal dit proces, afwisselend tussen het neutrale en gekruide beslag, tot het beslag op is en de spekkoek de gewenste hoogte heeft.
  • Controleer elke laag met een satéprikker om te zien of deze gaar is.
  • Verplaats het rooster naar een lagere positie als de spekkoek te hoog wordt.
  • Laat de spekkoek afkoelen voordat je hem serveert.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met een zoete witte wijn zoals een Muscat of een dessertwijn.

Voedingswaarden

Calories: 620 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 8 g | Vet: 46 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 30 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Cake / Gebak / Nagerecht - Dessert
Land van herkomst Indonesië
Feestdagen etc Kerst / Oud & Nieuw / Verjaardag