Indonesische Spekkoek met Specerijen
Geniet van deze traditionele Indonesische spekkoek, rijk aan lagen en vol met heerlijke specerijen. Een echte traktatie!
Ingrediënten
- 2 theelepels anijspoeder
- 2 theelepels gemalen kruidnagel
- 2 theelepels kardemom
- 2 theelepels kaneel
- 2 theelepels nootmuskaat
- 2 theelepels zout
- 3 eetlepels koffiemelk
- 3 eetlepels kaneel
- 400 g witte basterdsuiker
- 500 g boter
- 10 eieren
- 2 theelepels citroensap
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 vanillestokje
- 250 g bloem
Instructies
- Snijd het vanillestokje open en haal het merg eruit.
- Klop in een kom de boter met de helft van de suiker en het vanillemerg luchtig.
- Scheid de eieren.
- Klop in een andere kom de dooiers met de rest van de suiker luchtig.
- Klop de eiwitten stijf.
- Spatel het botermengsel, de dooiers en het eiwit voorzichtig door elkaar.
- Spatel de bloem, zout en koffiemelk door het mengsel.
- Verdeel het beslag in twee delen.
- Meng de specerijen door één deel van het beslag.
- Verwarm de grill voor.
- Vet een springvorm van 20 cm doorsnee in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Breng een dunne laag van het neutrale beslag aan op de bodem van de springvorm.
- Plaats de vorm onder de grill en bak tot de laag licht goudbruin is.
- Breng een laag van het gekruide beslag aan en bak opnieuw onder de grill.
- Herhaal dit proces, afwisselend tussen het neutrale en gekruide beslag, tot het beslag op is en de spekkoek de gewenste hoogte heeft.
- Controleer elke laag met een satéprikker om te zien of deze gaar is.
- Verplaats het rooster naar een lagere positie als de spekkoek te hoog wordt.
- Laat de spekkoek afkoelen voordat je hem serveert.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met een zoete witte wijn zoals een Muscat of een dessertwijn.
Voedingswaarden
Calories: 620 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 8 g | Vet: 46 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 30 g