Kalfsbouillon met Groenten

Porties: 10
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olie
  • 1 kg kalfsbotten in stukken
  • 1 kg kalfsschenkel in schijven
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels boter
  • 200 g uien grof gesneden
  • 200 g worteltjes grof gesneden
  • 500 g bleekselderij grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook gehalveerd
  • 4 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • Takjes peterselie optioneel
  • Zout
  • 5 peperkorrels geplet
  • 200 g soepgroenten zeer fijn gesneden
  • 200 g rundergehakt
  • 2 eiwitten
  • 200 g prei in dunne ringen
  • Fijngehakte kervel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 240 °C.
  • Leg de kalfsbotten en -schenkel in een braadslede met olie.
  • Laat ze in het midden van de oven in 20-30 minuten bruinen.
  • Verplaats ze naar een soeppan.
  • Bak de tomatenpuree kort aan in de braadslede op het vuur.
  • Los de aanbaksels op met water en voeg het mengsel toe aan de soeppan met 4 liter water.
  • Breng aan de kook en schuim regelmatig af.
  • In een aparte pan bak je de ui, wortel en 200 g bleekselderij zachtjes in boter gedurende 5 minuten.
  • Voeg dit samen met knoflook, tijm, laurier, (peterselie), 1 theelepel zout en geplette peperkorrels toe aan de soeppan.
  • Laat het geheel 4-6 uur zachtjes koken, af en toe afschuimen.
  • Zeef de bouillon boven een andere pan door een vochtige doek.
  • Klaar de bouillon door deze af te laten koelen.
  • Roer soepgroenten, gehakt en eiwitten erdoor.
  • Breng de bouillon heel langzaam al roerende aan de kook.
  • Zodra er schuim ontstaat, is de bouillon geklaard.
  • Zeef het opnieuw.
  • Snijd de overgebleven bleekselderij in luciferdunne reepjes.
  • Laat deze samen met de prei 5 minuten in de bouillon garen.
  • Breng de bouillon op smaak met zout en peper.
  • Bestrooi royaal met fijngehakte kervel.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de kalfsbouillon met groenten met broodjes.
Geniet van deze verfijnde kalfsbouillon als een elegant voorgerecht!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bouillon / Kalfsvlees / Voorgerechten
Land van herkomst Nederland
Feestdagen etc Kerst