Kalfsbouillon met Groenten
Ingrediënten
- 2 eetlepels olie
- 1 kg kalfsbotten in stukken
- 1 kg kalfsschenkel in schijven
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 eetlepels boter
- 200 g uien grof gesneden
- 200 g worteltjes grof gesneden
- 500 g bleekselderij grof gesneden
- 3 teentjes knoflook gehalveerd
- 4 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- Takjes peterselie optioneel
- Zout
- 5 peperkorrels geplet
- 200 g soepgroenten zeer fijn gesneden
- 200 g rundergehakt
- 2 eiwitten
- 200 g prei in dunne ringen
- Fijngehakte kervel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 240 °C.
- Leg de kalfsbotten en -schenkel in een braadslede met olie.
- Laat ze in het midden van de oven in 20-30 minuten bruinen.
- Verplaats ze naar een soeppan.
- Bak de tomatenpuree kort aan in de braadslede op het vuur.
- Los de aanbaksels op met water en voeg het mengsel toe aan de soeppan met 4 liter water.
- Breng aan de kook en schuim regelmatig af.
- In een aparte pan bak je de ui, wortel en 200 g bleekselderij zachtjes in boter gedurende 5 minuten.
- Voeg dit samen met knoflook, tijm, laurier, (peterselie), 1 theelepel zout en geplette peperkorrels toe aan de soeppan.
- Laat het geheel 4-6 uur zachtjes koken, af en toe afschuimen.
- Zeef de bouillon boven een andere pan door een vochtige doek.
- Klaar de bouillon door deze af te laten koelen.
- Roer soepgroenten, gehakt en eiwitten erdoor.
- Breng de bouillon heel langzaam al roerende aan de kook.
- Zodra er schuim ontstaat, is de bouillon geklaard.
- Zeef het opnieuw.
- Snijd de overgebleven bleekselderij in luciferdunne reepjes.
- Laat deze samen met de prei 5 minuten in de bouillon garen.
- Breng de bouillon op smaak met zout en peper.
- Bestrooi royaal met fijngehakte kervel.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de kalfsbouillon met groenten met broodjes.
Geniet van deze verfijnde kalfsbouillon als een elegant voorgerecht!