Kalkoen à la Bourgeoise

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 jonge kalkoen van 1 1/2 kg
  • Zout versgemalen witte peper
  • 1 theelepel tijm
  • Boter om te braden
  • 175 gr doorregen spek
  • 1 plak vet spek van 10 x 10 cm 80 g
  • 500 gr kleine uitjes
  • 750 gr wortelen
  • 1 liter vleesbouillon
  • 750 gr aardappelen

Instructies

  • Kruid de kalkoen van binnen en van buiten met peper, zout en tijm.
  • Bind het lapje spek op de borst van de kalkoen.
  • Verhit de boter en braad de kalkoen aan de boutkant goudbruin.
  • Zet het gevogelte in een ovenvaste schaal gedurende 60 minuten op de onderste richel in
  • een voorverwarmde oven op 220 °C (gasstand 7). Bedruip de vogel regelmatig met het
  • braadvet en keer zo nu en dan om.
  • Snijd het doorregen spek in plakken van 1/2 cm dik.
  • Maak de uien, wortelen en aardappeltjes schoon. Doe de uien in een pan met water en laat
  • ze een keer aan de kook komen. Laat de aardappeltjes heel, maar snijd de wortelen in
  • plakken van 1/2 cm dik. Neem de uien uit de pan en laat ze uitlekken.
  • Voeg, als de braadtijd om is, de wortelen, het spek en de uien toe aan de kalkoen. Strooi wat
  • zout en peper over de groenten en giet er de warme bouillon bij.
  • Plaats het geheel nog eens 30 minuten in de oven op 180 °C (gasstand 4-5).
  • Neem de schotel uit de oven en serveer de kalkoen direct in dezelfde schaal.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Hoofdgerechten / Kalkoen
Feestdagen etc Kerst