Kalkoen met Vegetarische Vulling

Porties: 6 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kalkoen geen baby
  • 1 bos wortelen
  • 1 knolselderij
  • 3 grote uien
  • 1 bakje champignons
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 glas witte wijn
  • Maïzena
  • Boter
  • Peper
  • Heel veel zout
  • Paprikapoeder

Instructies

  • Leg de kalkoen gedurende 4-5 uur in een pan met water, geheel ondergedompeld, met heel
  • veel zout. Dit zorgt ervoor dat de kalkoen zich vol met water zuigt en minder taai is.
  • Snijd de wortelen, uien, champignons en knolselderij grof. Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Haal de kalkoen uit het zoute water en spoel hem schoon met water. Bind de poten en de
  • vleugels van de kalkoen vast. Schep een derde van de uien, knolselderij, champignons en
  • wortelen in de kalkoen. Leg de rest van de groente op de bakplaat waarop de kalkoen
  • gelegd wordt. Gebruik indien mogelijk speciale rekjes om de kalkoen stabiel te houden.
  • Smeer de bovenkant van de kalkoen in met boter en herhaal dit elke keer dat hij gedraaid
  • wordt.
  • Bak de kalkoen 45 minuten met zijn buik naar boven. Draai hem daarna 90 graden en bak
  • de zijkant 15 minuten. Draai de kalkoen vervolgens 180 graden en bak hem wederom 15
  • minuten. Leg tot slot de kalkoen met zijn borst naar boven en laat hem zo 45 minuten
  • bakken.
  • Haal de uien, knolselderij, champignons en wortelen van de bakplaat en doe ze in een pan.
  • Voeg de kippenbouillon en een glas witte wijn toe. Maak de saus op dikte met maïzena.
  • Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de kalkoen met cranberrysaus, aardappelpuree, rode kool, zoete aardappelen en
appelmoes
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Hoofdgerechten / Kalkoen
Feestdagen etc Kerst