Kaneeltoetje met Karamelsaus en Warme Kersen

Kaneeltoetje met Karamelsaus en Warme Kersen

Kaneeltoetje met Karamelsaus en Warme Kersen

Porties: 4 personen
+ 12 uur bevriezen 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eidooiers
  • 75 g suiker
  • 4 eetlepels kaneellikeur
  • 4 eetlepels droge witte wijn
  • 50 g bitterkoekjes verkruimeld
  • 1 eetlepel amandellikeur
  • ¼ liter slagroom stijfgeklopt
  • 100 g suiker voor de karamelsaus
  • 75 g hazelnoten grof gehakt
  • 1 pot kersen ontpit
  • Voor de Karamelsaus:
  • 100 g suiker
  • 2 eetlepels water

Instructies

  • Zet een kom met eidooiers en 75g suiker in een bak met warm water en klop gedurende 10 minuten tot een dikke, lichtgele en schuimige massa.
  • Voeg de kaneellikeur toe en klop nogmaals door.
  • Breng de witte wijn aan de kook en klop het eimengsel er straalsgewijs doorheen.
  • Laat op laag vuur licht binden tot een dunne vla zonder te koken.
  • Laat afkoelen en roer af en toe om.
  • Besprenkel de verkruimelde bitterkoekjes met amandellikeur.
  • Spatel het mengsel van bitterkoekjes en de stijfgeklopte slagroom door de vla.
  • Schep het mengsel in een kleine cakevorm en laat het 12 uur in de diepvriezer bevriezen.
  • Voor de karamelsaus: Verwarm 100g suiker met 2 eetlepels water in een pannetje totdat de suiker smelt.
  • Roer het overige water erdoor wanneer de suiker begint te kleuren.
  • Zet het vuur iets hoger en blijf roeren totdat een stroperige saus ontstaat.
  • Roer de hazelnoten erdoor.
  • Verwarm de kersen in hun eigen sap.
  • Snijd het kaneelijs in 8 dikke plakken en snijd uit elke plak grote ruiten.
  • Leg steeds 2 ijsruiten op een bordje, schep er wat karamelsaus overheen en voeg de uitgelekte warme kersen toe.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Deze kaneeltoetje met karamelsaus en warme kersen is heerlijk te combineren met een glas zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een krachtige port.

Voedingswaarden

Calories: 500 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 8 g | Vet: 25 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 50 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht / IJs
Land van herkomst Frankrijk
Feestdagen etc Kerst