Karbonades met Gebakken Appel en Calvadossaus

Karbonades met Gebakken Appel en Calvadossaus – Receptenplein.nl

Karbonades met Gebakken Appel en Calvadossaus

Malse ribkarbonades geserveerd met zoete, gebakken appelschijven en een verfijnde saus met bruine basterdsuiker, appelsap en een vleugje Calvados.
Porties: 2
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 stevige appel bijvoorbeeld Cox Orange
  • 1 dl appelsap
  • 35 gram boter
  • ½ eetlepel bruine basterdsuiker
  • scheutje Calvados optioneel
  • peper
  • 2 ribkarbonades
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • zout

Instructies

  • Schil de appel, verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd de appel in mooie plakken.
  • Wrijf de ribkarbonades aan beide kanten in met zout, peper en gemberpoeder.
  • Verhit 25 gram boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de karbonades in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Keer ze regelmatig om zodat ze gelijkmatig bruinen.
  • Verhit de overige 10 gram boter in een andere koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de appelschijven in ongeveer 5 minuten lichtbruin.
  • Keer ze halverwege de baktijd.
  • Haal de gebakken karbonades uit de pan en leg ze op twee borden.
  • Rangschik de gebakken appelschijven er bovenop of naast.
  • Voeg de bruine basterdsuiker en het appelsap toe aan de pan waarin de karbonades zijn gebakken.
  • Voeg eventueel een scheutje Calvados toe voor een extra smaakdimensie.
  • Breng de saus aan de kook en roer de aanbaksels van de bodem los.
  • Laat de saus een paar minuten zachtjes inkoken tot hij iets dikker wordt.
  • Giet de warme saus over de karbonades en appelschijven of serveer de saus apart in een juskom.
  • Serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met romige aardappelpuree en rode bietjes met een vleugje gember voor een heerlijke combinatie.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn met een lichte zoetheid, zoals een droge of halfdroge Riesling, past uitstekend bij de appel en de eventuele Calvados in de saus.

Voedingswaarden

Calories: 420 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 30 g | Vet: 20 g | Zout: 1 g | Sugar: 20 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Hoofdgerechten / Varkensvlees
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Herfst / Winter