Kempense Krachtsoep met Bonen en Spek

Een realistische foto van Kempense krachtsoep, geserveerd in een keramieken kom op een doorleefde houten tafel. De romige, goudkleurige soep is gemaakt van gemixte witte bonen, uien, prei en rijke vleesbouillon. Knapperige spekreepjes en goudbruine croutons zorgen voor een smaakvolle topping. Een lichte drizzle warme melk en een snufje verse kruiden maken de presentatie af. Op de achtergrond ligt een houten snijplank met extra spek, croutons en een soeplepel, subtiel vervaagd.

Kempense Krachtsoep met Bonen en Spek

Deze traditionele Kempense krachtsoep met witte bonen, prei en spek is een stevige, voedzame soep die perfect is voor koude dagen!
Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur
weken 12 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde witte bonen
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 wortel in grove stukken
  • 1 kruidentuiltje laurier, tijm, peterselie
  • 2 preien fijngesneden
  • 50 g boter
  • 1,5 l vleesbouillon
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 250 ml kokende melk
  • 2 sneetjes brood in blokjes
  • 100 g spek in reepjes

Instructies

  • Week de witte bonen een nacht in ruim water.
  • Kook de bonen in licht gezouten water met een ui, wortel en het kruidentuiltje tot ze zacht zijn.
  • Snijd intussen de overige uien en prei fijn en stoof ze aan in boter.
  • Voeg de groenten toe aan de pan met bonen en vul aan met vleesbouillon.
  • Breng aan de kook en laat zachtjes gaar worden.
  • Verwijder de wortel en het kruidentuiltje en pureer de soep met een staafmixer.
  • Breng op smaak met zout en peper en roer de kokende melk erdoor.
  • Bak de broodblokjes in boter krokant en bak het spek uit in een koekenpan.
  • Serveer de soep met de krokante broodkorstjes en uitgebakken spek.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer met een stevige snee roggebrood en een klontje boter.

Wijnadvies:

Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past uitstekend bij deze rijke soep.

Voedingswaarden

Calories: 480 kcal | koolhydraten: 50 g | Protein: 22 g | Vet: 20 g | Zout: 1.8 g | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Soep / Varkensvlees
Land van herkomst België
Jaargetijde: Herfst