Klassieke Bechamelsaus
Equipment
- Sauspan of pan met dikke bodem,
- houten spatel
Ingrediënten
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 500 ml melk
- Zout en versgemalen peper naar smaak
Instructies
- Smelt de boter in een sauspan of pan met dikke bodem op laag vuur.
- Voeg de bloem in één keer toe aan de gesmolten boter en meng met een houten spatel tot een gladde pasta (roux) ontstaat.
- Bak de roux nog 2-3 minuten zachtjes terwijl je goed blijft roeren om te voorkomen dat de roux verkleurt.
- Schenk al roerend een scheut melk in de pan.
- Wanneer de melk door de roux is opgenomen, voeg je telkens weer een scheut melk toe totdat alle melk is toegevoegd en de saus kookt en licht gebonden is.
- Zet de pan op het laagste pitje van het fornuis en laat de saus nog 5-10 minuten sudderen zodat de bloem kan garen.
- Blijf af en toe goed doorroeren, ook langs de zijkant van de pan.
- Breng de saus op smaak met zout en versgemalen peper.
Notities / Tips / Wijnadvies
Bechamelsaus, ook wel witte saus genoemd, is een veelzijdige saus die perfect is voor bij vis, vlees, groenten of door lasagne. Voor een minder zware saus kun je de melk vervangen door bouillon, wat bekend staat als een veloutésaus. Je kunt de bechamelsaus gratineren door er 150 gram pittige geraspte kaas doorheen te roeren en deze over gekookte groenten te schenken. Gratineer vervolgens in de oven. Om meer smaak aan de bechamelsaus te geven, kun je de melk laten trekken met specerijen of kruiden voordat je deze gebruikt voor het maken van de saus.
Wijnadvies:
Deze klassieke bechamelsaus past goed bij een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.Voedingswaarden
Calories: 215 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 6 g | Vet: 14 g | Zout: 0.6 g | Sugar: 5 g