Klassieke Chili con Carne

Porties: 4 personen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak rijst of stokbrood naar keuze
  • 1 pot bruine bonen 400 g, uitgelekt
  • 500 g gehakt rundvlees of half-om-half
  • 2 uien fijngehakt
  • 1 rode paprika in blokjes gesneden
  • 1 groene paprika in blokjes gesneden
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel bruine azijn
  • ½ kopje water
  • 3 eetlepels chilipoeder
  • 1 theelepel sambal
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 scheutje aromat geel
  • Melk

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking of bereid stokbrood naar eigen keuze.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een pan en voeg het gehakt toe.
  • Breng op smaak met peper en zout en bak het gehakt kruimelig.
  • Voeg de fijngehakte uien, paprika's en knoflook toe aan het gehakt.
  • Roer alles door en laat het met een deksel op de pan staan tot de uien en paprika's iets zachter zijn (niet te zacht).
  • Voeg 3 eetlepels chilipoeder en 1 theelepel sambal toe.
  • Roer alles door.
  • Doe alles in een grote pan, voeg de uitgelekte bruine bonen toe en roer er 3 of 4 eetlepels tomatenpuree doorheen.
  • Voeg 1 eetlepel bruine azijn en een scheutje melk toe.
  • Roer goed door.
  • Laat het geheel nog enkele minuten pruttelen op laag vuur tot alle smaken goed zijn gemengd.
  • Breng indien nodig op smaak met zout, peper en aromat naar smaak.

Notities / Tips / Wijnadvies

  • Serveer deze klassieke chili con carne met gekookte rijst of stokbrood naar keuze.
  • Garneer met verse koriander en een lepel zure room voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een goed glas rode wijn, zoals een Malbec of een Shiraz, past goed bij dit gerecht.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Vlees
Land van herkomst Mexico
Geschikt voor Dieët: Zout arm