Kleurrijke Brusselse Groenteterrine
Maak indruk met deze kleurrijke Brusselse groenteterrine, perfect als feestelijk voorgerecht of bijgerecht.
Equipment
- Terrinevorm (inhoud 1,5 liter), ingevet
- braadslee
- Staafmixer of keukenmachine
Ingrediënten
- 300 g meiraapjes of koolrabi grof geraspt
- 300 g worteltjes grof geraspt
- 300 g gekookte bieten grof geraspt
- 1 mespunt suiker
- 1 tl geraspte mierikswortel
- 2 el citroensap
- Zout en witte peper naar smaak
- 1 tl gemberpoeder
- 1 el Marsala Italiaanse dessertwijn
- 6 eieren
- 1,5 dl crème fraîche stijfgeklopt
Instructies
- Verpak de geraspte meiraapjes en worteltjes apart in aluminiumfolie en stoom ze ongeveer 10 minuten gaar.
- Pureer de bieten en meng ze met een mespuntje suiker, geraspte mierikswortel, zout en 1 eetlepel citroensap.
- Pureer de meiraapjes met gemberpoeder, 1 eetlepel citroensap, zout en peper.
- Pureer de worteltjes en meng ze met Marsala, zout en peper.
- Voeg aan elke puree 2 eieren en 0,5 dl crème fraîche toe en meng goed.
- Breng elke puree sterk op smaak met zout en peper.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schep achtereenvolgens de bietenpuree, meiraappuree en wortelpuree in de ingevette terrinevorm, strijk elke laag glad.
- Vul de vorm niet meer dan driekwart.
- Plaats de terrine in een braadslee en dek deze af met aluminiumfolie.
- Schenk heet water in de braadslee tot net onder de rand van de terrinevorm.
- Bak de terrine in de oven in ongeveer 2 uur gaar, tot de bovenkant stevig aanvoelt.
- Laat de terrine 1 nacht afkoelen in de koelkast.
- Snijd de terrine in plakjes en serveer met een gemengde salade en worteltjes.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer deze terrine met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.
Voedingswaarden
Calories: 220 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 8 g | Vet: 14 g | Zout: 1 mg | Sugar: 6 g