Klont (Boekweitpudding)

Een traditioneel Nederlands gerecht, Klont (Boekweitpudding), geserveerd in dikke plakken op een rustieke houten tafel. De pudding heeft een stevige, vochtige structuur met een licht goudbruine korst. Een laagje gesmolten boter of spekvet glanst over de bovenkant voor extra smaak. Naast het bord staat een klein potje stroop voor een zoete toevoeging. Op de achtergrond ligt een houten snijplank met extra plakken Klont, een schaaltje boter en een lepel. De warme, natuurlijke belichting benadrukt de robuuste textuur en nostalgische uitstraling van dit streekgerecht.

Klont (Boekweitpudding)

Een traditioneel Nederlands gerecht van gekookt boekweitdeeg, geserveerd met gesmolten boter of spekvet.
Porties: 6
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels stroop
  • 500 gram boekweitmeel
  • 500 gram tarwemeel
  • ¾ liter melk
  • Zout

Instructies

  • Maak een deeg van het meel, de melk en het zout.
  • Roer de stroop erdoor.
  • Vul een katoenen of linnen zak voor 2/3 met het deeg en knoop goed dicht.
  • Breng water aan de kook in een grote pan.
  • Leg een bord omgekeerd op de bodem van de pan.
  • Zet de zak met het deeg op het bord.
  • Laat het deeg in ± 1 ½ uur gaar koken.
  • Serveer met gesmolten boter of spekvet.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer warm.
Wijnadvies:
Geen specifieke aanbeveling.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 10 g | Vet: 5 g | Zout: 1 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht
Land van herkomst Friesland / Groningen / Nederland
Jaargetijde: Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch