Knapperige spek maaltijdsalade met eieren en basilicum
Een frisse en voedzame maaltijdsalade met knapperig spek, eieren en basilicum. Perfect als lichte lunch of zomerse avondmaaltijd.
Ingrediënten
- 200 g krulslamelange 2 zakken
- 4 eieren maat M
- 125 g ontbijtspek
- 1 blik kidneybonen ca. 400 g
- 4 eetlepels olijfolie
- 1½ eetlepel citroensap
- 2 tl mosterd
- 250 g tomaten in partjes gesneden
- 100 g olijven zonder pit
- 2 eetlepels basilicum fijngeknipt
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Doe de sla in een bak met ruim koud water en laat 10 minuten weken.
- Droog de sla in een slacentrifuge of laat goed uitlekken.
- Kook de eieren in 10 minuten hard.
- Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en snijd ze in vieren.
- Bak de plakjes spek in een droge koekenpan knapperig.
- Laat uitlekken op keukenpapier.
- Houd 4 plakjes apart en breek de rest in stukjes.
- Spoel de kidneybonen af onder koud stromend water en laat uitlekken in een zeef.
- Klop een dressing van de olijfolie, citroensap, mosterd en zout en peper naar smaak.
- Schep de sla in een grote kom en voeg het verkruimelde spek, de kidneybonen, de tomaten, de olijven en de dressing toe.
- Meng goed.
- Verdeel de salade over borden en garneer met de eiparten en de hele spekplakjes.
- Bestrooi met het basilicum.
- Serveer direct met vers stokbrood.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en extra olijfolie als dip.
Wijnadvies:
Een lichte rosé zoals een Côtes-de-Saint-Mont rosé past perfect bij deze frisse en hartige salade.
Voedingswaarden
Calories: 350 kcal | koolhydraten: 14 g | Protein: 17 g | Vet: 26 g | Zout: 1.4 g | Sugar: 5 g