Koffie-kaastaart met notenkorst (glutenvrij)
Een rijke en romige kaastaart met een sterke koffiesmaak en een knapperige korst van gemalen hazelnoten.
Ingrediënten
- De notenkorst:
- 500 g gemalen hazelnoten
- 60 g gesmolten boter
- 60 g suiker
- De vulling:
- 1 kg ricotta Italiaanse verse kaas
- 1 vanillepeul
- 4 eieren
- 250 g bruine suiker
- 125 ml espresso of sterke zwarte koffie
- 1 tl koffielikeur
- 3 el glutenvrij rijstmeel
- Decoratie:
- 3 el gemalen hazelnoten
Instructies
- Meng de hazelnoten en suiker in een kom.
- Voeg de gesmolten boter toe en kneed tot een kruimelig deeg.
- Bekleed de rand van de springvorm met het deeg en druk het stevig aan.
- Verdeel de rest van het deeg over de bodem.
- Zet de vorm een kwartier in de koelkast.
- Meng voor de vulling de ricotta met de vanillemerg.
- Klop twee eieren erdoor en roer goed.
- Voeg de andere twee eieren toe en roer glad.
- Meng de suiker, espresso en koffielikeur erdoor.
- Zeef tot slot het rijstmeel erover en roer glad.
- Giet de vulling in de springvorm en bak 50 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C.
- Dek de taart eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.
- Strooi de resterende gemalen hazelnoten direct na het bakken over de taart.
- Laat de taart 3-4 uur afkoelen bij kamertemperatuur en zet hem daarna 1-1,5 dag in de koelkast om op te stijven.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer als een dessert bij de koffie of na het diner.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn of een likeur zoals amaretto of een vergelijkbare koffielikeur.
Voedingswaarden
Calories: 400 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 15 g | Vet: 25 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 20 g